Dobra vijest: Lijek za karcinom pluća i leukemiju mogao bi biti koristan i za osobe s mentalnim teškoćama

Lijek ima obećavajući potencijal i za suzbijanje simptoma prouzročenih tzv. lomljivim X kromosomom, uzročnikom koji se ne povezuje samo s određenim intelektualnim teškoćama, nego i s tremorom i ataksijom (bolesti i poremećaji malog mozga)

 

Potencijalni lijek za karcinom, koji je još u fazi testiranja, mogao bi se koristiti i u terapeutske svrhe za osobe s intelektualnim teškoćama.

Nova znanstvena istraživanja lijeka cercosporamida ovog su trenutka fokusirana na njegov učinak u liječenju karcinoma pluća i akutne leukemije, no farmaceutski su stručnjaci, gotovo slučajno, uočili kako lijek ima obećavajući potencijal i za suzbijanje simptoma prouzročenih tzv. lomljivim X kromosomom, uzročnikom koji se ne povezuje samo s određenim intelektualnim teškoćama, nego i s tremorom i ataksijom (bolesti i poremećaji malog mozga).

U ovoj su studiji znanstvenici identificirali molekulu nazvanu eIF4E koja onemogućuje protok proteina u mozgu kod osoba s lomljivim kromosomom X, a što uz ostalo vodi i do poteškoća u ponašanju, agresivnosti i nedostatka socijalnih vještina, disleksije i disgrafije, i tome slično.

Kako god bilo, na testiranju lijeka obavljenom u laboratorijskim uvjetima, znanstvenici su zabilježili da kod miševa cercosporamid bitno ublažava simptome koji ukazuju na različite intelektualne teškoće.

"Rezultati naših istraživanja otvaraju vrata za terapijski tretman lomljivog X kromosoma. Stvaranjem lijeka koji blokira učinke tog kromosoma, nadamo se da ćemo ograničiti i moguće nuspojave te razviti terapiju koja će biti znatno efikasnija u liječenju osoba s intelektualnim teškoćama, među ostalim i osobe s autizmom", rekao je voditelj studije Christos Gkogkas iz Edinburga.

M. Kristić

 

Povezane vijesti