Muškarac koji je postao žrtva psihičkog nasilja svoje supruge s invaliditetom

PITANJE: Čitam ovaj kutak za stručnjake i volio bih da mi kažete nešto o nasilju nad muškarcima. Ne ulazim u tuđe živote, no imam susjede koje često slušam i viđam u diskusijama koje nisu bezazlene.

 

Supruga susjeda o kojem pišem, a mogu ga nazvati i prijateljem, prije nekoliko godina je pala pri čemu je doživjela trajne posljedice, stekla invaliditet i otišla u invalidsku mirovinu. Vremena su teška, susjed je zaposlen, ali na minimalcu. Ne znam kako im pomoći i da li je to nasilje. Ipak je on muškarac. Teško je slušati gadosti i zajedljive komentare koje ona upućuje tom čovjeku. Vidim na njemu da se promijenio, nekada bi se družili, organizirali zajedničke proslave. Prestali smo nakon jedne večere na kojoj ga je supruga verbalno napala toliko žestoko da su se i moja obitelj kao i njihova djeca sledila. Mislili smo - da može ustati iz tih svojih kolica sigurno bi ga udarila, a, ovako, pokušala ga je ubosti vilicom koja ga je, srećom, samo okrznula. Razumijem da njoj nije lako, život im se okrenuo naglavačke, ali žao mi je što susjed ne potraži pomoć. Što se zapravo u takvoj situaciji i može poduzeti?

ODGOVOR: Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji definira nasilje u obitelji kao: "svaku primjenu fizičke sile i psihičke prisile na integritet osobe; svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti fizičku i psihičku bol; prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva; fizički napad bez obzira da li je nastupila tjelesna ozljeda ili ne, verbalni napadi, vrijeđanja, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi načini grubog uznemiravanja, spolno uznemiravanje; uhođenje i svi drugi načini uznemiravanja: protupravna izolacija ili ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trećim osobama; oštećenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to učini."

Rijetko se ili nikako procesuira psihičko nasilje žena nad muškarcima koje je također prisutno u društvu, a u kojem žene kao verbalno vještije, suptilnije, upornije i naravno fizički slabije uglavnom pribjegavaju. Ovo se odnosi prvenstveno na provociranje, omalovažavanje vrijeđanje, ignoriranje, odbijanje obroka, ili pak, pridobivanje djece na "svoju stranu", ističe doktor Darko Labura, forenzički psihijatar.

Žene teško priznaju da su žrtve nasilja a muškarci još teže. U većini zapadnih zemalja kao i u Hrvatskoj postoje dobro organizirane mreže potpore zlostavljanim ženama, sigurne kuće, o nasilju se javno govori, a žene se potiču na prijavljivanje muškaraca zlostavljača. Muškarci do skoro nisu imali ništa od navedenog, osim podsmijeha i nerazumijevanja okoline. Borci za muška prava ističu, da će najmanje svaki TREĆI muškarac na svijetu, tijekom svoga života biti žrtva nasilja od strane žena - kako verbalnog tako i fizičkog. Nasilje nad muškarcima prisutno je u svakom društvu, bez obzira na politički i ekonomski sustav, bogatstvo, rasu ili kulturu. Pojedinci navode da uzrok nasilja nad muškarcima leži i u porastu feminizma odnosno diskriminaciji koja proizlazi iz prirodne dominacije muškaraca nad ženama u svim područjima života. Ne slažem se s time obzirom da je feminizam društveni pokret koji se zalaže za unapređenje položaja žena uklanjanjem spolne diskriminacije. Može se reći da je feminizam pokret žena za oslobađenje od podređenog položaja u društvu i obitelji, te za ekonomsku, političku i pravnu jednakost s muškarcima, te za punu društvenu i kulturnu emancipaciju.

Mnogim muškarcima se gubitak statusa kod kuće i na radnom mjestu poklopio s gubitkom samopouzdanja, što rapidno povećava mogućnost za psihičko zlostavljanje u oba smjera, ne isključujući i mogućnost fizičkog obračunavanja. Muškarci koji su žrtve nježnijeg spola, nasilje u većini slučajeva ne prijavljuju, tako da se o tom problemu rjeđe govori, pa se stvara slika da ga i nema. Stručnjaci tvrde da je ono prisutno i da takvo zlostavljanje može završiti i tragično. Trenutak je da osvijestimo činjenicu da i muškarci mogu biti žrtve obiteljskog nasilja i pružimo im potporu kroz institucije.

In Portal

 

Povezane vijesti