Nasilje nad osobama s invaliditetom u Americi bilježi pad, no je li takva situacija i u Hrvatskoj?

Redakcija In Portala poziva sve osobe s invaliditetom koje su suočene s nasiljem - bilo na ulici, bilo u krugu obitelji – da nam se jave sa svojom pričom, a mi ćemo o tome izvijestiti nadležna tijela, uz maksimalnu diskreciju kako ne bi dodatno ugrozili sigurnost žrtve

 

Ne tako davno, pravobraniteljica za OSI Anka Slonjšak upozorila je javnost na značajan porast nasilja nad ženama s invaliditetom. No, pouzdane statistike o nasilju iz mržnje nad OSI populacijom u Hrvatskoj, i to isključivo zbog invaliditeta, još uvijek nema. Tek se utemeljeno može govoriti o diskriminaciji na osnovi invaliditeta, svejedno je li riječ o obrazovnom sustavu ili tržištu rada. Takva svjedočenja osoba s invaliditetom dio su profesionalne svakodnevice za novinare In Portala...

No, dobra vijest dolazi iz Amerike, točnije iz izvješća središnjeg ureda FBI, prema kojemu je broj registriranih slučajeva nasilja prema osobama s invaliditetom u padu. Doduše, ne toliko značajnom padu koliko znakovitom, budući da dolazi nakon provođenja programa prevencije nasilja nad manjinskim društvenim skupinama, u koje svakako spadaju i osobe s invaliditetom.

Prošle godine FBI je zabilježio 92 slučaja nasilja prema osobama s invaliditetom, dok je godinu ranije registrirano 106 napada na građane s invaliditetom, i to isključivo motiviranih mržnjom. Ovaj se podatak ipak treba tumačiti s izvjesnom rezervom, budući da su osobe s invaliditetom – kako u Americi, tako i u Hrvatskoj – nasilju izložene ponajviše u krugu obitelji, od strane svojih bližnjih.

Ono što, međutim, izaziva zabrinutost je činjenica da su od svih osoba s invaliditetom, u velikoj većini, najviše izloženi muškarci i žene s mentalnim teškoćama. Amerikanci, temeljiti kakvi jesu, pokušali su istražiti zašto su osobe s mentalnim teškoćama češće mete nasilnika od onih s tjelesnim invaliditetom, no rezultati istrage još nisu javno dostupni.

Redakcija In Portala poziva sve osobe s invaliditetom koje su suočene s nasiljem - bilo na ulici, bilo u krugu obitelji – da nam se jave sa svojom pričom, a mi ćemo o tome izvijestiti nadležna tijela, uz maksimalnu diskreciju kako ne bi dodatno ugrozili sigurnost žrtve. Nulta tolerancija prema nasilju ne smije biti tek zgodna društvena proklamacija, već djelatna praksa!

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti