Udruga Roda: Kako zaštititi djecu i mlade od zlonamjernih osoba i opasnih sadržaja na internetu

"S brojnim prednostima, internet nosi i brojne prilike za zlouporabu. Djeca se, zbog nedostatka iskustva, znanja i vještina komunikacije, zbog svoje otvorenosti i naivnosti, na internetu susreću i s mnogim izazovima i osobama (odraslima ili djecom) koje im mogu ili žele nauditi", kažu Roditelji u akciji

 

Udruga Roditelji u akciji – RODA pokrenula je projekt 'Razmisli pa klikni' koji se bavi temom sigurnosti na internetu.

RODA je nevladina udruga kojoj je cilj stvarati društvo odgovorno prema djeci, roditeljima, budućim roditeljima i obiteljima - informiranjem, educiranjem, aktivnim zagovaranjem i sudjelovanjem u procesima promjene, kao i poticanjem roditelja i ostalih društvenih skupina na preispitivanje postojećeg stanja i sudjelovanje u promjenama.

Kao što ističu iz udruge Roda, internet može biti prijateljsko i mjesto puno mogućnosti za djecu.

"Uz pomoć interneta, djeca danas mogu lako i brzo doći do mnogih informacija i znanja, mogu se umrežavati, pa čak i mijenjati svijet, ukoliko imaju sjajne ideje i žele preuzeti inicijative. Na nama odraslima je zadatak da ih naučimo kako to činiti na siguran i odgovoran način", naglašavaju Rode.

"U današnje vrijeme djeca i mladi odrastaju u svijetu koji se u mnogočemu razlikuje od onog koji poznaju njihovi roditelji i odrasli. Za mnogu djecu i mlade internet i elektronički uređaji su pozitivni, produktivni i kreativni mediji u razvoju vlastitog identiteta. Internet djeci i mladima čini svijet dostupnim jednim klikom, čineći mnoge zadatke i aktivnosti lakšima, uključujući i druženje i održavanje kontakata s vršnjacima, stvarajući dojam bogatog društvenog života i povezanosti sa svijetom. Ali s brojnim prednostima, internet nosi i brojne prilike za zlouporabu. Djeca se, zbog nedostatka iskustva, znanja i vještina komunikacije, zbog svoje otvorenosti i naivnosti, na internetu susreću i s mnogim izazovima i osobama (odraslima ili djecom) koje im mogu ili žele nauditi, pa se navedene prednosti interneta mogu lako iskoristiti na njihovu štetu. Da bi na vrijeme prepoznali potencijalno opasne situacije i adekvatno se zaštitili od izlaganja zlonamjernim i neprimjerenim sadržajima i osobama, i odrasli i djeca trebaju dobro poznavati opasnosti interneta i znati kako ih izbjeći i kome se obratiti za pomoć ukoliko postanu žrtvom. Svrha ovog projekta jest učiniti internet poticajnim i sigurnim alatom za djecu", zaključuju Rode.

Partneri na projektu 'Razmisli pa klikni' su Dom za odgoj djece i mladeži u Puli, Pulska filmska tvornica i Vijeće za komunalnu prevenciju u Puli. Suradnici projekta su Društvo naša djeca Pazin, Poreč i Pula, Udruga Ziid iz Umaga i filmska ekipa OŠ Dubovac iz Karlovca sa svojom voditeljicom, prof. Andreom Grkovski-Zimet.

Projekt se provodi na području Istarske županije, a tijekom provedbe svi uključeni volonteri bit će educirani za samostalno vođenje radionica o sigurnosti na internetu te imati mogućnost nakon isteka projekta samostalno organizirati i provoditi istu ili sličnu radionicu u sklopu svoje organizacije.

B. Ravlić

 

Povezane vijesti