MojPosao lani objavio više od 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

Portal MojPosao lani je objavio više od 19.000 natječaja za slobodno radno mjesto, što je 11 posto više nego 2013., a najtraženija zanimanja bila su konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator i vozač kamiona

Najveća ponuda i potražnja zabilježene su u prodaji - 20 posto svih oglasa i 18 posto svih životopisa, turizmu i ugostiteljstvu - 18 posto oglasa i 12 posto životopisa, te u administrativnim zanimanjima - osam posto oglasa i 13 posto životopisa, priopćio je u ponedjeljak MojPosao.

S obzirom na vrstu zaposlenja, 58 posto oglasa odnosilo se na stalni radni odnos, što je tri posto više nego u 2013. U 50 posto oglasa nudila se mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme, šest posto oglasa tražilo je honorarne suradnike, a četiri posto oglasa odnosilo se na studentske poslove.

U gotovo polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (47 posto), i to prosječno dvije godine i devet mjeseci.

Od tražitelja posla njih 48 posto bilo je zainteresirano za stalni radni odnos, 29 posto pokazalo je interes za honorarni posao, 13 posto je tražilo radni odnos s poluradnim vremenom, a 10 posto sezonski posao.

MojPosao napominje kako iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili onima koje u nedostatku zaposlenja zanima bilo kakav posao.

Poslodavci su najčešće, u 50 posto oglasa, tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom dok je, s druge strane, 55 posto posloprimaca kao stupanj obrazovanja navelo upravo srednju stručnu spremu. U 34 posto oglasa zahtijevala se visoka stručna sprema, koja se navodila u 18 posto životopisa.

U 54 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, najviše napredno znanje engleskog (57 posto oglasa), potom osnovno poznavanje engleskog (18 posto), te profesionalno poznavanje engleskog jezika (11 posto). Ostali jezici bili su manje zastupljeni.

Informatičke vještine navedene su kao uvjet u 33 posto oglasa, pri čemu su poslodavci najviše tražili poznavanje rada u Wordu i Excelu.

Tijekom 2014. poslodavci su objavili preko 500 oglasa s oznakom kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za radno mjesto, što je pet posto više nego u 2013. godini.

Hina

Foto: Marko Prpic/PIXSELL