Živi zid uspio spriječiti deložaciju branitelja u zagrebačkoj Dubravi

Šezdesetak članova nevladine organizacije Živi zid i Hvidre uspjelo je u četvrtak spriječiti pokušaj deložacije 59-godišnjeg hrvatskog branitelja Vesela Vezaja i njegove bolesne supruge Slavice Lovrić iz stana u zagrebačkoj Dubravi

Stan je u vlasništvu Grada Zagreba na temelju sudskog rješenja o ovrsi nakon što dvoje bespravnih stanara u mirnom postupku nije htjelo stan predati Gradu.

Pokušaj deložacije trajao je nekoliko sati, pri čemu je interventna policija privela dvadesetak aktivista Živog zida. Pri pokušaju deložacije jedna osoba je ozlijeđena, a još jednoj osobi je pozlilo, no ovrhovoditelji su ipak odustali od deložacije koju je već počelo provoditi tridesetak pripadnika interventne policije.

"Ovo je prvi put da je pritisak javnosti i medija djelovao na ovrhovoditelja da odustane od deložacije tijekom same provedbe ovrhe", objavljeno je na na Facebook profilu Živoga zida.

Iz udruge navode da je deložacija odgođena za četiri mjeseca, tijekom kojih Vesel Vezaj mora regulirati svoja braniteljska prava i s Gradom se dogovoriti oko otplate nakupljenih dugova, kako do deložacije ipak ne bi došlo.

Vezaj je angažirao aktiviste i branitelje nakon što mu je u srijedu rečeno da će se deložacija ipak provesti. Tvrdi da dugove jednostavno nije mogao plaćati jer je tvrtka za koju je radio završila u stečaju.

Novinarima je rekao kako je ga je bivši vlasnik stana prevario tijekom kupoprodaje. Poručio je kako samo želi odgodu deložacije od nekoliko mjeseci kako bi mogao ostvariti svoja prava kao hrvatski branitelj. Kaže da ima 39 godina radnoga staža pa bi u lipnju mogao ići u prijevremenu mirovinu.

"Ne bježim od dugova, ali trenutačno nemam sredstava. Ili plaćati pričuvu ili ne jesti", rekao je Vesel novinarima.

Na mjesto događaja došao je i Ivan Vilibor Sinčić, bivši predsjednički kandidat Živoga zida, no stigao je nakon što je deložacija počela pa ga policija nije pustila u zgradu.

Novinarima je rekao kako je sramotno da se takve stvari događaju u Zagrebu u kojem se "milijarde kradu na pročistaču voda i sanaciji Jakuševca". "To je strahota i licemjerje. Problem je u sustavu, zato se borimo za monetarnu reformu", poručio je Sinčić.

Aktivisti Živog zida obaviješteni su preko društvenih mreža o tom slučaju pa su već od srijede poslijepodne zaposjeli zgradu u Ulici Vile Velebita, rekao je novinarima Damir Trnačić iz te udruge.

U četvrtak ujutro zauzeli su stubište vičući "Živi zid", "Otpor", "Danas mi, sutra vi", "Ivo srami se, Kolinda, srami se", pokušavajući spriječiti dolazak sudskog ovršitelja i policije.

Iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu kažu da je deložacija započeta na temelju pravomoćne i ovršne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu, kojom je naloženo iseljenje iz gradskog stana. Riječ je o stanu od dvadesetak četvornih metara u ulici Vile Velebita 13, u kojem dvoje stanara bespravno živi od 2005.

Sud je donio rješenje o ovrsi nakon što Vezaj i Lovrić nisu htjeli u mirnom postupku stan predati Gradu. U mirnom postupku nije podmiren ni trošak iz parničnog postupka pa je u tijeku ovrha radi naplate.

Kako se moglo doznati od policije, da je deložacija uspjela Vezaj i Lovrić bili bi odvedeni u prihvatilište za beskućnike.

 

Hina