Dolazak velikana: Einsturzende Neubauten gostuju na SuperUho Festivalu u Šibeniku

Einsturzende Neubauten nastao je prije 35 godina u zapadnom Berlinu pod utjecajem progresivnih njemačkih glazbenika, Can, Neu!, Kraftwerk

 

Njemačka grupa Einsturzende Neubauten nastupit će u kolovozu u Šibeniku, na drugom SuperUho Festivalu, koji će se održati od 4. do 6. kolovoza, na lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži Banj, najavili su organizatori, Žedno Uho.

Osim tih pionira konceptualne industrijske glazbe, koji imaju kultni status među ljubiteljima alternativne glazbe, na šibenski festival dolaze rock performer King Khan s grupom The Shrines te američka grupa Rosetta.

Einsturzende Neubauten nastao je prije 35 godina u zapadnom Berlinu pod utjecajem progresivnih njemačkih glazbenika, Can, Neu!, Kraftwerk. Njihov jedinstveni i prepoznatljivi zvuk rezultat je odluke da izbace bubnjeve, koje nadomještaju čelične konstrukcije, plastične cijevi, čekići te materijali sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ručno rađenim perkusijama. Studijskom audio opremom manipuliraju sirove aritmične zvukove i vokale, a veliku pozornost daju vizualnom dojmu, poznat je i njihov logo, minimalistički spiljski crtež čovjeka.

Glavni vokal je osebujni Blixa Bargeld koji je tijekom karijere imao niz glazbenih suradnji, među kojima je najpoznatija ona s Nickom Caveom i Bad Seedsima. Osim u glazbi, Einsturzende su obillježili druga umjetnička područja, a kao njihovi obožavatelji spominju se Quentin Tarantino, Rammstein, Nine Inch Nails, Christoph Schlingensief.

Iz njihove se biografije ističe performans "Concerto for Voice and Machinery" 1984. u Institutu za modernu umjetnost u Londonu, glazba za film "Halber Mensch" izvedena u napuštenoj tvornici u Tokiju, nastup na Pariškom bijenalu i na EXPO-u u Kanadi, suradnja s Heinerom Mullerom na djelima "Bildbeschreibung" i "Hamlet maschine". Prije tri godine sudjelovali su na izložbama posvećenima Johnu Cageu, a prošle godine u organizaciji Goethe instituta nastupaju diljem svijeta u sklopu projekta o njemačkoj umjetnosti osamdesetih, izvodeći svoj posljednji album "Lement" posvećen Prvom svjetskom ratu.

Na šibenskom festivalu nastupit će i King Khan, koji je devedesetih svirao u nizu garažnih rock'n'roll bendova, a u Hrvatsku dolazi s deveteročlanim bendom The Shrines, koji izvodi psihodelične i energične forme soul glazbe pod utjecajem garažnog rocka. Khan je poznat i po zanimljivim nastupima, u stalnoj je interakciji s publikom i najčešće obučen samo u donje rublje sa zlatnim plaštom, pernatom šamanskom krunom i prepoznatljivim brkovima.

Rosetta je grupa iz Philadephije koja postoji desetak godina, sviraju mješavinu post hard corea, shogaze, ambient, drone i avangardne glazbe, što bi se moglo svidjeti ljubiteljima bendova poput Neurosis, My Bloody Valentine ili Isis.

U okviru SuperUha ponovno će se organizirati kamp u sklopu lokacije festivala, u čijoj su neposrednoj blizini glavna pozornica, uređena plaža i parkiralište.

Hina

 

Povezane vijesti