Knjigu u šake: Pismenost majki ključna za uspjeh djece u školi

"Analiza podataka nam je pružila priliku da utvrdimo različite čimbenike koji utječu na djetetov uspjeh, kako bismo pozitivnom mjerama mogli smanjiti razliku u akademskim postignućima između djece iz različitih društvenih slojeva", objasnio je koautor studije Narayan Sastry

 

Poboljšanje pismenosti majki može potaknuti školski uspjeh djece iz siromašnijih obitelji, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Razina pismenosti majke dok je dijete malo ključan je faktor za njegov akademski uspjeh, čak i važniji od drugih čimbenika, poput mjesečnih primanja obitelji.

Dok je majčina pismenost izuzetno važna za malu djecu, standard lokalne zajednice najjače utječe na djecu dobi od 8 do 17 godina. Time je potvrđena teza kako čimbenici izvan doma postaju sve utjecajniji što je dijete starije, kažu znanstvenici Sveučilišta u Michiganu i Sveučilišta u Kaliforniji.

"Analiza podataka nam je pružila priliku da utvrdimo različite čimbenike koji utječu na djetetov uspjeh, kako bismo pozitivnom mjerama mogli smanjiti razliku u akademskim postignućima između djece iz različitih društvenih slojeva", objasnio je koautor studije Narayan Sastry.

Istraživanje je obuhvatilo 2350 djece u dobi od 3 do 17 godina i njihove obitelji, a provedeno je u 65 lokalnih zajednica Los Angelesa.

B. Ravlić

 

Povezane vijesti