Modeli s invaliditetom: Borba protiv predrasuda i na modnoj pisti

Modna revija modela s invaliditetom, koja je nedavno organizirana, samo je još jedan od pokušaja da se u japanskom društvu promijeni odnos prema OSI populacijom kojs se i dalje suočava s problemom neprihvaćanja

Yoko Sato na modnoj reviji

Japan, kao jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, često je kritiziran zbog lošeg položaja osoba s invaliditetom u društvu.

Kada je Yoko Sato nakon nesreće postala djevojka s invaliditetom pala je u očaj i postala depresivna.

Postojanje stigme u društvu koje na invaliditet gleda kao na nešto što treba žaliti ili prosto okreće glavu na drugu stranu samo je doprinijelo tome. No i tu se neke stvari mijenjaju.

Nakon što je Sato upoznala protetičara Fumia Usui, čije protetičke noge dozvoljavaju, ne samo njoj već i drugim ženama s invaliditetom, da trče ili se bave sportom, vidjela je da ova pomagala mogu biti transformirana i u interesantna umjetnička djela.

"Glavni cilj mi je da promijenim tu sliku sažaljenja prema osobama s invaliditetom”, kazala je Sato na modnoj reviji održanoj na Dan Svetog Valentina i dodala: "Želim protetičke noge pokazati kao nešto što ne mora biti ružno, već naprotiv, može biti i interesantan modni detalj.’’

Oko 80.000 ljudi u Japanu koristi protetičke udove, od toga njih sedam tisuća, uključujući i paraolimpijce, nosi pomagala koje je izradio Fumia Usui. On je, također, formirao i sportski klub u kojem paraolimpijci mogu trenirati i pripremati se za natjecanja.

U kampanju razbijanja predrasuda prema osobama s invaliditetom uključio se i fotograf Takao Oci koji je napravio kolekciju fotografija jedanaest žena koje imaju protetičke noge.

“Dok gledate ove žene zaboravite na njihov invaliditet, uopće ga ne primjećujete’’, kaže Usui.

Modna revija modela s invaliditetom, koja je nedavno organizirana, samo je još jedan od pokušaja da se u japanskom društvu promijeni odnos prema OSI populacijom kojs se i dalje suočava s problemom neprihvaćanja.

Sudeći po reakcijama publike, ovo je bio pun pogodak.

Izvor: Disabilityinfo