Volonterski Oskar: I nagrada ide... Slavku Navratilu, dobrom duhu Udruge gluhoslijepih osoba 'Dodir'

"Iznenađen sam, nisam to očekivao. Nastavit ću volontirati i dalje. To mi je važno zbog gluhoslijepih osoba kojima pomažem. Nadam se da će ih to dodatno potaknuti da izađu iz izolacije", rekao je Slavko nakon primanja nagrade

 

Volonterskog Oskara za 2014. dobio je Slavko Navratil, dugogodišnji volonter Udruge gluhoslijepih osoba "Dodir", a u najuži izbor ušli su i volonterka udruge Don Kihot Maja Vuga i mladi volonter udruge Krijesnica Marin Čujić.

Troje finalista izabralo je stručno povjerenstvo, između 22 prijavljenih kandidata na natječaju što ga je raspisao Volonterski centar Zagreb (VCZ), da bi potom o finalnom dobitniku odlučili građani i drugi volonteri svojim glasovima podrške.

"Iznenađen sam, nisam to očekivao. Nastavit ću volontirati i dalje. To mi je važno zbog gluhoslijepih osoba kojima pomažem. Nadam se da će ih to dodatno potaknuti da izađu iz izolacije", rekao je na svečanosti dodjele Volonterskog Oskara u Staroj gradskoj vijećnici 75-godišnji Slavko Navratil. On 18 godina u udruzi "Dodir" radi sve što je potrebno i pomaže gluhoslijepima u komunikaciji i kretanju, premda je i sam osoba koja ne čuje.

"Slavko je istinski volonter. On je naš domar, vozač, kuhar na pikniku, prevoditelj, intervenor odnosno prati gluhoslijepu osobu na mjesta kamo želi ići i usput joj opisuje što sve vidi uokolo. Pomaže nam u svemu, a nekima je bio i kum na vjenčanju", rekla je Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir. U Savezu za Slavka imaju samo riječi hvale jer se, kažu, uspjeva suprostaviti društvenim predrasudama, a u nemogućim situacijama ostati staložen i pouzdan, pravi džentlmen.

Pravi Oskarovci: Maja Vuga (Don Kihot), Slavko Nvavratil (Dodir) i Marin Čujić (Krijesnica)

"Volim kreativne radionice i izlete. Blizinu prirode. Želim to približiti gluhoslijepima. Na zajedničkim izletima skupljamo grančice, češere, sve zanimljivo što nađemo. Potom u radionicama radimo ukrase za Božić, Uskrs i za svaku drugu prigodu. Ono što je najvažnije je pružiti nekome mogućnost odabira. Volontiranje s gluhoslijepima me u potpunosti ispunjava", dodao je Slavko Navratil.

Među dvoje finalista ušla je Maja Vuga, 22-godišnja studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i volonterka u Udruzi za terapijsko jahanje Don Kihot, gdje uspješno povezuje svoje dvije ljubavi - rad s djecom i rad sa životinjama. Tijekom 2014. imala je 756 volonterskih sati. Dežura svaki dan i pomaže sedmero korisnika u terapiji, te vodi brigu oko svih pet konja, kao i oko imanja koje zahtijeva neprestane građevinske intervencije, pa se dobro snalazi i s motornom pilom.

Mladi finalist Marin Čujić volonter je udruge Krijesnica od 2013. godine, otkako su se ondje počele okupljati Mlade Krijesnice - osobe koje su u djetinjstvu liječene od maligne bolesti. Kako se Marin i sam izborio s malignom bolešću, uključio se u Mlade Krijesnice, ne samo kao korisnik, nego i kao volonter. Svoju predanost pokazao je ponovo ove godine kada se nakon operacije i izlaska iz bolnice prvo zaputio do Krijesnica kako bi provjerio kakva im je pomoć potrebna.

"Roditeljima oboljele djece je izuzetno teško funkcionirati u situaciji kad bi trebali biti najsabraniji. Njima prenosim svoja iskustva i savjetujem ih, dajem im podršku", rekao je Marin Čujić angažiran u provođenju projekta 'Malo svjetlo nade', tijekom kojeg je posjećivao škole djece i mladih koji su izliječeni i educirao ih o pristupu izliječenima i podršci koju mogu pružiti svojoj prijateljici ili prijatelju.

Volonterski centar Zagreb dodjeljuje Volonterskog Oskara u suradnji s Gradom Zagrebom, odnosno Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kako bi istaknuli poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu, rekla je izvršna direktorica VCZ-a Jela Prgić Znika.

Zahvalu volonterima uputila je i pročelnica nadležnog ureda Višnja Fortuna, a nazočne je pozdravio predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor. "To je već šesta dodjela Volonterskog Oskara", podsjetio je i dodao da u Zagrebu ima 12.000 evidentiranih volontera, među kojima prevladavaju žene, dok je muškaraca samo 18 posto pa ih je pozvao da se aktivnije priključe volonterstvu. "Danas mnogi ljudi nemaju vremena ni za sebe niti svoje obitelji. Zato su svi oni koji izdvajaju vrijeme za one koje ne poznaju - dobitnici Oskara. Svakome treba zahvaliti, a danas su izabrani najbolji od najboljih", dodao je Kosor.

Prigodnu svečanost uveličao je djevojački zbor IX gimnazije, dok se za "Oskarovsku atmosferu" u Staroj gradskoj vijećnici pobrinuo voditelj na HRT-u Frano Ridjan.

Hina
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 

Povezane vijesti