Živi zid: Potez predsjednice Grabar-Kitarović oko Ovršnog zakona kozmetičke je naravi

Živi zid drži da predsjednica Republike, kao i HDZ i SDP, "radi stjecanja prizemnih političkih poena ovakvim kvazi rješenjima obmanjuje javnost i time produbljuje agoniju dužnika"

 

Živi zid ocijenio je da je zahtjev predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za ocjenom ustavnosti dvaju članaka Ovršnoga zakona kozmetičke naravi i daleko od rješenja problema koje generira ovršni postupak.

Predsjednica je utorak podnijela Ustavnome sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom dvaju članaka Ovršnoga zakona koji se odnose na slučajeve kada je predmet ovrhe dom ovršenika, kojima je to ujedno i jedina nekretnina. Traži ocjenu ustavnosti članka 75. stavak 5. u vezi s člancima 84.a i 127., te članka 127. Ovršnog zakona

"Ono što predsjednica ispušta iz vida je članak 34. Ustava RH koji glasi: 'Dom je nepovrediv' i u tom smislu stavlja jedinu nekretninu za stanovanje, tj. dom u ustavnu kategoriju zaštićenih vrijednosti. Samim time, svaki pokušaj deložacije građana iz jedinog doma, a u situaciji kada on nema drugih sredstava za osiguravanje drugog smještaja, ima se smatrati protuustavnim", ocjenjuje Živi zid u srijedu u priopćenju.

Predsjednica države je, kako je istaknuto iz njezina Ureda, posebno vodila računa o zaštiti ustavnih vrijednosti poput prava na dom, zabrane diskriminacije, prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života te prava vlasništva.

Živi zid drži da predsjednica Republike, kao i HDZ i SDP, "radi stjecanja prizemnih političkih poena ovakvim kvazi rješenjima obmanjuje javnost i time produbljuje agoniju dužnika".

"Posve je jasno da se pitanje zaštite dužnika u ovakvoj situaciji ne može riješavati isključivo Ovršnim zakonom niti propisima o prisilnoj naplati nego temeljitom reformom uzroka nelikvidnosti sustava koji je doveo do rapidnog rasta broja ovršnih postupaka", ističe se u priopćenju.

Živi zid smatra da su uvođenje trenutnog moratorija na ovrhe i prisilna iseljenja te pokretanje opsežne reforme monetarnog i financijskog sustava koji bi za cilj imao osiguravanje uvjeta za otplatu obaveza (ukidanje valutne klauzule, konverzija svih kredita u kunske, devalvacija kune i druge mjere) jedini prijedlozi koji bi zaista značili dužnicima.

"U trenutnom makroekonomskom sustavu građani nisu odgovorni za neotplativost dugova budući da je sustav postavljen da generira dugove i stotine tisuća ljudi čini beskućnicima. Upravo to je razlog zbog kojeg Živi zid staje na stranu dužnika i činit ćemo to dokle god se ne ispune ta dva uvjeta, a to su moratorij na ovrhe i provođenje radikalnih reformi", stoji, uz ostalo, u priopćenju Živog zida.

Hina
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

 

Povezane vijesti