Huanito Luksetić: Uzgajao sam marihuanu kao lijek za multiplu sklerozu, a sada mi prijeti dugogodišnji zatvor

"Živio sam u Kaliforniji šest godina i nikad nisam probao joint, svi znaju zašto sam uzgajao marihuanu. Valjda i ja imam pravo na život", kaže Luksetić koji je zahvaljujući terapiji uljem kanabisa opet je postao pokretan

 

Iako je uhićenje Huanita Luksetića, 37-godišnjaka iz Matulja oboljelog od multiple skleroze, senzibiliziralo javnost po pitanju uzgoja i upotrebe kanabisa te po svoj prilici ubrzalo proces legalizacije marihuane u medicinske svrhe u Hrvatskoj, on će pred sudom ipak odgovarati za teške kvalifikacije, piše Jutarnji.hr.

Tužiteljstvo u Rijeci podiglo je, naime, optužnicu protiv Luksetića i njegova 43-godišnjeg susjeda zbog ilegalne proizvodnje i prometa drogama. Luksetića terete da je od početka travnja do listopada 2014. u svom vrtu radi ilegalne prodaje držao 15 kilograma marihuane. Optužnica ih zajednički tereti da su zajedno, u cilju uzgoja radi daljnje prodaje, posijali sjemenke koje su redovito zalijevali i prihranjivali te tako uzgojili 11 stabljika kanabisa koje su narasle od 150 do 180 centimetara.

Luksetića su 24. listopada prošle godine uhitili policajci pohvalivši se da su kod njega pronašli i oduzeli mu 22,287 kilograma marihuane, 11 stabljika kanabisa te ventilatore, sjeckalice, grijalice i druge predmete namijenjene preradi. Marihuana se nalazila u plasteniku i u sušari.

Međutim, ubrzo nakon uhićenja Luksetić je izašao u javnost sa svojom stranom priče objasnivši da više godina boluje od MS-a te da je, nakon što je isprobao konvencionalne i nekonvencionalne metode liječenja, pokušao s uljem kanabisa. Zahvaljujući takvoj terapiji opet je postao pokretan.

Indijsku konoplju je, tvrdi, uzgajao isključivo za vlastite potrebe, a količina koju je uzgojio bila je dostatna za oko godinu dana terapije uljem koja mu je prijeko potrebna. Njegovo je uhićenje izazvalo žestoke reakcije javnosti i otvorilo temu liječenja uljem kanabisa koje je u Hrvatskoj i dalje ilegalno, no sve je raširenije, a potaknulo je i neku vrstu nacionalnog konsenzusa o potrebi legalizacije za medicinske svrhe.

Luksetićev odvjetnik Vladimir Gredelj oštro je reagirao na vijest o podizanju optužnice, ističući da je nevjerojatna upornost tužitelja da progoni stvari koje se ni u jednoj civiliziranoj državi ne progone.

"Ovo pokazuje notorno nepoznavanje i nerazumijevanje razlike između zloporabe droga i uporabe za medicinske potrebe. Kvalifikacije su karikaturalne i pokazuju sljepilo jedne institucije. Sama količina ne može biti dokaz da je bilo namijenjeno za prodaju. Za proizvodnju ulja koristi se samo manji dio, cvijet, i ovo što je pronađeno bilo je za njegove potrebe, za liječenje nekoliko mjeseci. Dokazat ćemo i u Hrvatskoj, a ako treba i u Strasbourgu, da su mu narušena dva temeljna ljudska prava, pravo na zdravlje i pravo na život", odrješit je Gredelj.

Luksetić i dalje negira da je prodavao marihuanu.

"Time se liječim od 2011., to nisam tajio i na sudu ću, kao i do sada, govoriti istinu. Da sam pričao s ljudima, savjetovao ih, to nikada nisam krio, ali nikome ništa nisam prodao. Dolazili su mi ljudi, među njima i odvjetnici, i molili me da sadim za njih, ali sam ih potjerao.

Živio sam u Kaliforniji šest godina i nikad nisam probao joint, svi znaju zašto sam to uzgajao. Valjda i ja imam pravo na život", kaže Luksetić.

Što se tiče drugookrivljenika, radi se, kako kaže Luksetić, o susjedu koji mu je, s obzirom na to da je i sam bolestan i nema dovoljno snage, pomagao okopavati vrt.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Nel Pavletić. Goran Kovačić /PIXSELL

 

Povezane vijesti