Poziv na uzbunu: Novi smrtonosni virus može se prenositi s čovjeka na čovjeka

Zaraza je počela u Saudijskoj Arabiji, a dosad se proširila na Francusku, Britaniju i Njemačku, ali sve dosad nije bilo dovoljno dokaza o prijenosu bolesti s čovjeka na čovjeka

Vjerojatno je da se novi koronavirus koji je u Saudijskoj Arabiji i Europi ubio 18 ljudi može prenositi s čovjeka na čovjeka, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
"Najviše zabrinjava činjenica što grupiranje oboljelih u različitim zemljama sve više ide u prilog hipotezi da se uz blizak kontakt koronavirus može prenijeti s čovjeka na čovjeka", rekao je novinarima pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda nakon posjeta Saudijskoj Arabiji.

U Francuskoj je dijagnosticiran drugi slučaj toga koronavirusa nalik SARS-u i čini se da je riječ o prijenosu bolesti među ljudima.

Novozaraženi je pacijent bio u istoj bolničkoj sobi s jedinim dosad potvrđenim oboljelim u Francuskoj, potvrdilo je francusko ministarstvo zdravstva. Obojica su sad u izolaciji u bolnici u obližnjem Lilleu.

Zaraza je počela u Saudijskoj Arabiji, a dosad se proširila na Francusku, Britaniju i Njemačku, ali dosad nije bilo dovoljno dokaza o prijenosu bolesti s čovjeka na čovjeka.

Po najnovijim podacima broj potvrđenih infekcija u svijetu narastao je na 34 jer je u Saudijskoj Arabiji u travnju u bolnicu primljeno dvoje ljudi, a pretrage su pokazale da su inficirani upravo novim sojem koronavirusa nCoV.

Hina