OSVIT: Naša misija je podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom

Stres i tempo života radno aktivnih osoba s invaliditetom ostavljaju posljedice na njihovu kvalitetu života, a briga o fizičkom i psihičkom zdravlju ove populacije od primarne je važnosti za udrugu Osvit

Udruga Osvit u 2013. godinu zakoračila je iznimno ambiciozno. Osvit je, tek da informiramo neupućene, udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske.

Akcije koje Osvit planira za ovu godinu uistinu je teško i pobrojati. Dakle, udruga će 2013. provesti projekt za rekreaciju osoba s invaliditetom 'Vježbajmo zajedno', upriličiti niz kreativnih radionica, sudjelovati na međunarodnom sajmu zaštitnih radionica u Nürnbergu, organizirati 9. Međunarodni stručni skup u Zadru, ali i tradicionalnu 'Likovnu koloniju', čiji je nositelj ustanova URIHO. Valja spomenuti i športske aktivnosti u suradnji s BBRZ-om Linz, sudjelovanje sportaša na tradicionalnom 'Lebenshilfe-Sportfest' u Berlinu te izložbu najboljih polaznika Likovnog ateljea Art-radionice Osvit. Na jesen slijedi work shop s temom profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, studijsko putovanje članica Osvita, a potom i Božićni turnir - sportsko natjecanje osoba s invaliditetom u stolnom tenisu, malom nogometu i pikadu (predviđeno da dobije i međunarodni karakter).

Skup za edukaciju i druženje

Dr. Slavko Leban, izvršni dopredsjednik Osvita, u razgovoru za In-Portal posebno se osvrnuo na već tradicionalni, deveti po redu, Međunarodni stručni skup koji će se održati u Zadru 16. i 17. svibnja 2013. Čelni ljudi OSVIT-a s prijateljima iz Austrijegodine. Organizator skupa je udruga Osvit u suradnji s hrvatskim Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Ministarstvom rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije. Tema skupa: 'Hrvatska, nova članica Europske Unije - Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom u novim uvjetima'. Skupu će kao predavači prisustvovati stručnjaci iz Austrije, konkretno iz BBRZ-a Linz (Centar za profesionalnu rehabilitaciju) i Ministarstva rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača. Uz hrvatske, skupu će se predstaviti i predavači iz Savezne Republike Njemačke, Nizozemske i, vjerojatno, Europske komisije. Dr. Leban napominje da međunarodni skupovi u organizaciji Osvita nemaju tek stručni karakter, već su oni isto tako i festivali dobrog druženja na kojima sudionici razmjenjuju stavove i ideje.

Smjernice Europske unije

Višnja Majsec Sobota, članica upravnog odbora Osvita i rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO, misiju udruge, uz ostalo, definira i kao unapređivanje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u članicama Osvita, ali i u cijeloj RH. Osobama s invaliditetom članice Udruge Osvit pristupaju afirmativno i cjelovito, polazeći od onoga što one mogu, vodeći se načelom jednake mogućnosti za sve. Udruga Osvit želi postati stožerna udruga i nezaobilazni partner u kreiranju standarda i modela profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te zakonskih propisa usklađenih sa smjernicama Europske unije.
Udruga se također bavi organiziranjem savjetovanja, simpozija i predavanja, te prati zakonske propise, predlaže potrebne izmjene i dopune. Aktivnosti udruge uključuju organiziranje kreativnih radionica osoba s invaliditetom, športske i društvene aktivnosti, izdavanje publikacija, zbornika i priručnika te suradnju s domaćim i međunarodnim institucijama i udrugama. Baveći se profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom unapređuju kvalitetu života najugroženije skupine ljudi, vodeći brigu o njihovim potrebama i željama u skladu s njihovim mogućnostima.

U OSVITU SU POSEBNO PONOSNI NA MEĐUNARODNE STRUČNE SKUPOVE KOJE UDRUGA VEĆ TRADICIONALNO ORGANIZIRA U ZADRU

Pod nazivom Kreativno-likovne radionice udruge Osvit krije se više manjih radionica u kojima se na praktičan način mogu izraziti različiti oblici stvaranja, a polaznicima se omogućuje da osvijeste svoju kreativnost, obogate svoj život i razvijaju socijalno-komunikacijske vještine. Organizirani rad u radionicama potiče prihvaćanje ljudske različitosti i uvažavanje pojedinaca, uključivanje osoba s invaliditetom u integralni život zajednice, razvoj senzornih i motoričkih sposobnosti te pridonosi razvoju pažnje, mišljenja i pamćenja.

Razvijanje kreativnosti

Polazeći od činjenice da je kreativnost dio ljudske osobnosti, radionice udruge Osvit nude različite sadržaje umjetničkog izražavanja.
U keramičkoj radionici voditeljica Veronika Batinić pomaže polaznicima da upoznaju tehniku pripreme gline, osnovne alate za rad, kompoziciju plohe s crtanjem i modeliranje keramičke šuplje forme, sve do izrade figura i složenijih slobodnih formi. Rad s glinom, uz razvijanje kreativnosti, omogućuje polaznicima da osjete svu ljepotu nastajanja formi koje oblikuju njihove ruke.
Osnovna uloga likovnog ateljea je omogućiti polaznicima oslobađanje izražajnih sposobnosti usvajanjem kulturnih vrijednosti umjetničkog izričaja, a sve pod stručnom paskom voditeljice, akademske slikarice Vendi Babeli. Nakon teoretskih predavanja, polaznici su spremni za samostalno likovno izražavanje i izradu samostalnih uradaka. Prema afinitetu i sposobnostima biraju čime se žele baviti te kojom tehnikom raditi. Svakom se polazniku pristupa individualno, sukladno njegovim mogućnostima.
Održavaju se i tekstilne radionice koje vodi Irena Škreblin, viši dizajner tekstila i odjeće. Uz pomoć stručne voditeljice polaznici se upoznaju s različitim vrstama tekstilnog materijala i tehnikama izrade ukrasnih i uporabnih predmeta od tekstila. Na radionicama se upoznaje tehnika tkanja, pletenja, vezenja, krojenja i šivanja.
U pripremi je i program za kiparsku radionicu.
Program je za sve polaznike besplatan, radionice su otvorenog tipa, a pribor i materijal je osiguran. Nakon završetka svake radionice organiziraju se izložbe najboljih radova polaznika koji imaju mogućnost sudjelovanja na likovnoj koloniji.
Stres i tempo života radno aktivnih osoba s invaliditetom ostavljaju posljedice na njihovu kvalitetu života, a briga o fizičkom i psihičkom zdravlju ove populacije od primarne je važnosti za Osvit. Svoju potrebu za fizičkom aktivnošću, druženjem i rekreacijom ostvaruju prema vlastitom izboru i afinitetima kroz mali nogomet, stolni tenis, kuglanje, pikado, šah i druge društvene igre. Više od udruzi na web stranici www.osvit.hr
Piše Božica Ravlić