Udruga RODA: Senzibilizacija javnosti za probleme s kojima se suočavaju neplodne osobe

Ovogodišnji Tjedan borbe protiv neplodnosti podržao je i Hrvatski sabor u čijem će prostoru biti postavljena mini-izložba plakata 'Neplodnost boli'

 

Udruga RODA, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, organizira Tjedan borbe protiv neplodnosti koji će se održati od 19. do 25. travnja u Zagrebu.
Manifestacija se provodi u okviru aktivnosti podrške osobama suočenih s dijagnozom neplodnosti, senzibilizacije javnosti za problem neplodnosti, kao i zagovaranju za pacijentice i pacijente optimalnog zakonskog uređenja ovog područja kroz niz susreta, manifestacija i drugih aktivnosti koje će se baviti problematikom neplodnosti i reproduktivnog zdravlja.

Ovogodišnji Tjedan otvorit će se prezentacijom i distribucijom 2. tiskanog, nadopunjenog i proširenog izdanja brošure Neplodnost izrađene u suradnji s relevantnim stručnjacima – liječnicima i biolozima. Brošura je namijenjena prvenstveno osobama suočenim s neplodnošću, te će biti prezentirana i dostupna pacijentima u odjelima za humanu reprodukciju klinika u javnom sustavu zdravstva. Udruga RODA predstavit će i novi cjelogodišnji projekt - stručno vođene grupe psihološke podrške pacijenticama, sufinanciran od Grada Zagreba temeljem natječaja iz područja socijalnog značenja za 2015. godinu, a namijenjen često zanemarenoj i prešućivanoj potrebi većine pacijenata koji se susreću s dijagnozom neplodnosti.
Glavna manifestacija Tjedna borbe protiv neplodnosti građanska je akcija 'Zajedno za plodnost' koja se održava četvrti put u organizaciji udruge RODA kroz šetnju građana 25. travnja s početkom u 11 sati s Trga bana Jelačića – Ilica – Margaretska – Trg P. Preradovića – Preradovićeva – Teslina – Zrinjevac – Praška – Trg bana Jelačića. Cilj manifestacije je senzibiliziranje javnosti za probleme s kojima se suočavaju neplodne osobe te kao znak potpore osobama koje su suočene s neplodnošću i roditeljstvo pokušavaju ostvariti postupcima medicinski potpomognute oplodnje.

Cjelokupna manifestacija ima za cilj pomoći ne samo neplodnim parovima, već i senzibilizirati širu javnost za probleme s kojima se suočavaju osobe koje roditeljstvo pokušavaju ostvariti postupcima medicinski potpomognute oplodnje, kako niti u jednom trenutku ne bi bile izložene osudi ili osjećale dodatnu stigmu društvenog neodobravanja zbog svog izbora liječenja.

Ovogodišnji Tjedan borbe protiv neplodnosti podržao je i Hrvatski sabor u čijem će prostoru biti postavljena mini-izložba plakata 'Neplodnost boli'. Plakati će biti postavljeni i u ZET-ovim autobusima, dok će prikladne poruke biti prikazivane tijekom čitavogTjedna i u prostoru Zračne luke Zagreb.

Sve informacije o događanjima Tjedna borbe protiv neplodnosti možete pratiti na Facebook stranici facebook.com/udrugaroda?fref=ts

In Portal

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL