Kako prevencijom spriječiti razvoj non-Hodgkinovog limfoma

Ne-Hodgkinov limfom predstavlja tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda. Razumijevanje NHL-a posljednjih je desetljeća bitno unaprijeđeno što uz nove, sve uspješnije načine liječenja mijenja prognozu oboljelih od ove bolesti

Pod nazivom ne-Hodgkinov limfom, podrazumijeva se više od 30-tak vrsta limfoma, koji se međusobno razlikuju po tipu stanica iz kojih su nastali, brzini rasta, osjetljivosti na liječenje i prognozi. Prema zloćudnosti tj. brzini rasta mogu se podijeliti na ne-Hodgkinove limfome niskog, srednjeg i visokog stupnja malignosti.

U Kanadi su znanstvenici proveli istraživanje o prevenciji ove bolesti uz tjelovježbu.

Višegodišnje prakticiranje intenzivne tjelovježbe je u novoj studiji povezano s 30 posto manjim rizikom obolijevanja od non-Hodgkinovog limfoma.

Kanadski znanstvenici s University of British Columbia su za potrebe istraživanja koristili podatke prikupljene od 800 pacijenata s non-Hodgkinovim limfomom i 800 zdravih ispitanika.

Stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention dodaje kako je povezanost intenzivne tjelovježbe i manjeg rizika obolijevanja bila prisutna bez obzira na životinu dob sudionika istraživanja.

Non-Hodgkinov limfom je zloćudna proliferacija limfatičnih stanica imunološkog sustava, uključujući limfne čvorove, koštanu srž, slezenu, jetru i probavni sustav.

Učestalost je puno veća od Hodgkinove bolesti i raste s dobi, a uzrok bolesti je nepoznat.

U populaciji dvadesetogodišnjaka bilježi se pojava 2,5 novih slučajeva na 100.000 osoba. Broj se povećava 17 puta u populaciji starijoj od 60 godina (44 na 100.000), a kod starijih od 75 godina učestalost je 40 puta veća (100 na 100.000).

Hodgkinov limfom najučestalije se pojavljuje u dobi od oko 25 godina, odnosno, u toj se dobi bilježi pet novooboljelih na 100 tisuća. Učestalost upola pada u srednjim godinama, a raste u starijoj dobi. U jednom kubnom centimetru milijarda je zloćudnih stanica. Broj oboljelih u posljednjih dvadeset godina raste stopom od 4 posto godišnje. Godišnje se u Hrvatskoj javlja oko 400 novih slučajeva non-Hodgkin limfoma, odnosno osam na 100.000 ljudi, a oko 550 je novih slučajeva Hodgkinovih limfoma, što je tri na 100.000 osoba.

 

Piše: Marko Damjanović