Dobra vijest: Moćna imunoterapija za liječenje leukemije i raka limfoma

Klinički pokusi s CAR T stanicama obuhvaćaju u ovom trenutku samo pacijente koji imaju uznapredovale stadije tumora krvi za koje nema drugih načina liječenja, što potencijalne rizike čini prihvatljivima

 

Svjetske farmaceutske tvrtke intenzivno rade na istraživanju nove moćne metode imunoterapije malignih bolesti poput leukemije ili limfoma kreiranjem prekidača koji će štititi zdrave stanice tijekom 'napada' na tumorske stanice.

U okviru imunoterapije, koja je u fazi kliničkih ispitivanja, imunosne stanice pacijenta genetski se modificiraju tako da mogu prepoznati i napadati tumorske stanice. Ta vrsta liječenja CAR T stanicama, genetski modificiranim bijelim krvnim stanicama koje sadrže antitijela za stanice raka, kod pacijenata za koje nisu više postojale nikakve druge metode liječenja dovela je u nekim slučajevima i do potpunog nestanka tumora, kod nekih i na dulje vrijeme.

CAR T stanice kruže godinama po organizmu neprestano tražeći tumorske stanice, no uočene su i teške nuspojave.

Kod trećine pacijenata kojima se daju CAR T stanice pojavljuju se teške upalne reakcije i vrućice opasne po život zbog toga što modificirane T stanice tako brzo uništavaju toliko tumorskih stanica. Drugi razlog za zabrinutost je taj što T stanice koje napadaju čvrste tumore poput onih na plućima ili bubrezima mogu neselektivno napadati i zdrave stanice koje sadrže iste proteine koji su meta antitumorske terapije.

Kao rezultat toga neke farmaceutske tvrtke rade na ugrađivanju prekidača odnosno mogućnosti samouništenja CAR T stanica u slučaju pojave ozbiljnih nuspojava ili u slučaju da napadnu zdravo tkivo. Ti prekidači su dodatni receptori na CAR T stanicama na koje se utječe drugim lijekovima.

Odobrenje nove terapije za liječenje tumora krvi očekuje se najranije za tri ili četiri godine a odobrenje za takvo liječenje čvrstih tumora i koju godine više.

Intrexon Corp i Cellectis SA među vodećim su tvrtkama koje rade na stvaranju prekidača.

"Ukoliko možete uništiti modificirane T stanice u trenutku kad to želite bit će puno lagodnije koristiti te CAR T stanice", kaže Laurie Glimcher, imunologinja i dekanica Medicinskog fakulteta Weill Cornell u New Yorku koja nije uključena u istraživanja. "Onog trenutka kad vidite da napadaju zdrave stanice: bang! Uništite ih".

Postojanje takvih prekidača ohrabrilo bi znanstvenike na odlučnije testiranje liječenja solidnih tumora T stanicama. "Cilj je da budu učinkovite za karcinome za koje nemamo dobre terapije poput karcinoma gušterače, jajnika, raka, glave i vrata", kaže Glimcher.

Većina CAR T stanica cilja bjelančevine odnosno antigene zvane CD19 na površini B stanica - vrsti bijelih krvnih stanica povezanih s tumorima krvi.

Tijekom kliničkih ispitivanja šest je pacijenata preminulo a veliki broj imao je upalne rekacije zbog kojih su završavali na jedinicama intenzivne njege.

Klinički pokusi s CAR T stanicama obuhvaćaju u ovom trenutku samo pacijente koji imaju uznapredovale stadije tumora krvi za koje nema drugih načina liječenja, što potencijalne rizike čini prihvatljivima.

To ipak neće biti slučaj kada farmaceutske tvrtke počnu testiranja na solidnim tumorima za koje postoje druge metode liječenja. U tim je slučajevima karakteristično da i zdrave stanice zahvaćenog tkiva sadrže antigene koji privlače eksperimentalne lijekove što znači da bi terapija bez prekidača u tim slučajevima bila neprihvatljiva.

Hina/Reuters

 

Povezane vijesti