Dinka Vuković: Kako uče djeca sa sindromom Down

Kroz predavanje Dinka Vuković, majka 14-godišnjeg dječaka s Downovim sindromom, ukazat će na mogućnosti rada i učenja s djecom skoro od prvih mjeseci života, kroz razne metode te edukacijske materijale

Mr. sc. Dinka Vuković sa svojim Filipom

Udruga Sindrom Down Split poziva sve zainteresirane na predavanje 'Kako uče djeca sa sindromom Down' koje će se održati 16. svibnja u OŠ Bol od 16 do 19 sati.

Djeca sa sindromom Down skoro pa od prvog dana svoga života kreću s učenjem i vježbanjem. Kako njihovi roditelji odmah po rođenju znaju da njihovo dijete ima sindrom Down ponajprije se usredotoče na zdravstveni status svoga mališana, a potom polako krenu s fizikalnom terapijom. Nažalost, roditelji nemaju niti pravu pomoć niti potporu kojim slijedom i što bi trebalo s djetetom dalje vježbati niti kako dijete poticati u stjecanju vještina koje su im potrebne za život te su tako vrlo često prepušteni sami sebi.

Ponekad roditelji dobiju informacije putem interneta, od drugih roditelja, ako imaju sreću i stručnu pomoć u sustavu, no vrlo često nema specifičnih spoznaja i znanja kako uče djeca sa sindromom Down, koje su njihove jače strane, a koje slabije, na koje se stvari treba više usredotočiti.

Hrvatska zajednica za Down sindrom (HZDS), krovna organizacija udruga za sindrom Down, nastoji kroz literaturu na hrvatskom jeziku (vlastiti i prevedeni priručnici) što više približiti svim zainteresiranima mogućnosti i poteškoće djece s ovim sindromom.

Osim literature na hrvatskom jeziku, HZDS je tijekom svog postojanja nastojala kroz edukacije roditelja i učitelja osigurati što bolje preduvjete za integraciju djece sa sindromom Down u redovne škole po prilagođenom programu, kroz potpunu ili djelomičnu integraciju.

Predavanje 'Kako uče djeca sa sindromom Down' rezultat je znanja, iskustva i dobre prakse majke Dinke Vuković. Kroz predavanje Dinka Vuković će ukazati na mogućnosti rada i učenja s djecom sa sindrom Down skoro od prvih mjeseci života kroz razne metode te edukacijske materijale. Poseban naglasak će staviti na pripremu djece sa sindrom Down za školu te kako u školi osigurati uspješnu integraciju djeteta.

Mr. sc. Dinka Vuković majka je 14-godišnjeg Filipa koji pohađa OŠ Trnjanska u Zagrebu, 7. razred, po prilagođenom programu i s pomoćnikom u nastavi. U zadnjih desetak godina održala je niz predavanja i edukacija za roditelje, učitelje, pomoćnike u nastavi i stručne suradnike u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Osim predavanja 'Kako uče djeca sa sindromom Down' drži i edukaciju 'Kako naučiti tu tešku matematiku'. Koautorica je priručnika 'Down sindrom – vodič za roditelje i stručnjake', posjeduje više od 30 naslova, odnosno stručne literature o sindromu Down. Tajnica je mreže udruga European Down Syndrome Association.

In Portal

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti