Damir Kajin: Istra je danas prostor straha i medijske neslobode

Bivši IDS-oac kaže kako razumije da su financijski ugroženi mediji benevolentni prema svojim financijerima, ali im ne može oprostiti cenzuru koju nameću novinarima

 

Saborski zastupnik Damir Kajin (ID) poručio je kako je Istra, koja je nekada bila prostor slobode, danas prostor straha i medijske neslobode, zbog čega je izradio Deklaraciju o slobodi javne riječi, koju će uputiti na adrese 50-ak zastupnika iz Istre koji su od 90-ih sjedili u Hrvatskom saboru.

"Niti jedan prostor nije tako medijski kontroliran kao Istra od IDS-a", izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Saboru.

Istaknuo je kako razumije da su financijski ugroženi mediji benevolentni prema svojim financijerima, ali im ne može oprostiti cenzuru koju nameću. Ipak, kaže, ima medija koji pošteno rade svoj posao, a pritom ističe Radio Pazin u vlasništvu Porečke biskupije, te portal Ipress.

Ekipa na vlasti u Istri (godišnje) izdvaja 15 milijuna kuna za medije i PR, navodi zastupnik, koji Deklaracijom poziva da se spriječi i osudi svako preuzimanje medija javnim novcem s ciljem da se promovira samo jedna politika.

Traži i da svi mediji uredno objavljuju sredstva koja dobivaju od javnih (proračunskih) institucija, da mediji i PR agencije u Istri koje rade s lokalnom samoupravom objave sva sredstva dobivena iz tih izvora od 2008. do danas.

"Zabranjuje se lokalnoj samoupravi u Istri financiranje PR agencija javnim novcem, vlasnici i urednici nikome neće braniti pristup svakom mediju (...), u predizbornoj godini mediji neće diskriminirati tj. preferirati niti jednu političku opciju", piše uz ostalo u Deklaraciji, koju će Kajin na potpis poslati bivšim i sadašnjim kolegama.

Deklaracija bi se objavila i u svim istarskim medijima.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL