Osvrt Božice Ravlić: Zašto žene trpe obiteljsko nasilje

Ne sjećam se prvog šamara. Bio je ništa, dok je došlo do njega bila sam već mrtva i prazna u duši. Bol je bila samo fizička

U staroj Grčkoj prema Anaksimandru i Parmenidu žensko dijete rađa se iz pokvarenog muškog sjemena, dok sin nastaje iz zdravog. Aristotel je držao da žena nema status slobodne ljudske jedinke, jer nema dostatno razvijenu dušu tj tek je neuspio muškarac. Žena je morala imati muškog skrbnika, nije mogla imati stvari u vlasništvu, žene nisu bile građani, bile su supruge, ropkinje i prostitutke. Aristotel je naveo: „Ženi je šutnja nakit.“ Koliko je Aristotela i danas prisutno u našem društvu?

I muškarci mogu biti žrtve

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji definira nasilje u obitelji kao:“svaku primjenu fizičke sile i psihičke prisile na integritet osobe; svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti fizičku i psihičku bol; prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva; fizički napad bez obzira da li je nastupila tjelesna ozljeda ili ne, verbalni napadi, vrijeđanja, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi načini grubog uznemiravanja, spolno uznemiravanje; uhođenje i svi drugi načini uznemiravanja: protupravna izolacija ili ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trećim osobama; oštećenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to učini.“

Kazneni zakon nasilničko ponašanje u obitelji opisuje kao čin kada:“član obitelji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj.“ Božica Ravlić, novinarka In-Portala
Najčešće govorimo o ženama žrtvama nasilja u obitelji, ali i muškarci kao i žene imaju strahove, nisko samopouzdanje i mogu biti žrtve svojih partnerica, prema dostupnim podacima muškarci su žrtve u četvrtini slučajeva obiteljskog nasilja. Znanstvenici s američkog instituta „Mike Tyson“ dokazali su da kada je riječ o ozljedama koje pretrpe muškarci, tada su to ozbiljne frakture. Ipak muškarci su češće žrtve verbalnog nasilja, u malom postotku fizičkog.

Prijatelji koji to nisu

Iz osnovnih odredaba Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji (Narodne novine, broj 116/03.) osobito se naglašava obveza prijavljivanja nasilja u obitelji te da su zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi, psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi i djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova dužni prijaviti policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali u obavljanju svoje dužnosti. Osobe koje ne postupaju u skladu sa zadanim obvezama čine prekršaj.

"Ljubav je izazov, ne postoji idealna, ali postoji odnos bez manipulacija, ucjena i nasilja"

Država smo koja ima zakone na papiru. Ženi koja proživljava fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko nasilje navedeni zakoni ne pružaju zaštitu.
Ne sjećam se prvog šamara. Bio je ništa, dok je došlo do njega bila sam već mrtva i prazna u duši. Bol je bila samo fizička. Znam komentare velikog djela društva. Sama je kriva. Zašto podnosi sve to? Ima sve, bolja je osoba od njega, sposobnija i  financijski neovisna. Svi vi nijemi promatrači koji se niste željeli miješati. Vi ste licemjeri. Komentirali ste, ali ne u mome društvu. Tada ste šutjeli, glumili da ne primjećujete moj tupi pogled, povremene promjene boje oko očiju. Ne, nikada nisam voljela plavo sjenilo, usnica mi ne bi bila plava od hladnoće. Vi ste gutali moje glupe priče. Tako je bilo jednostavnije. Prijatelji to ne rade. Kakva je to ljubav? Uvijek sam tvrdila, kao i danas sve što nam se događa kreiramo i dozvoljavamo mi sami. Mi smo odgovorni za svoje postupke. Ipak, znate li što je philia? To je ljubav koja drugome želi dobro, ljubav kojom želimo pomoći, to je temelj prijateljstva. Osjetila sam je nakon što sam došla do dna. I uistinu je divna. Postoji. Nema veze sa eros - ljubavi usmjerenom prema osjetilnom svijetu, lijepa i posebna kada nisi predmet nečije bolesne opsesije. Često zatvaramo oči, idealiziramo ljude, stvari, vjerujemo u promijene. Ljudi se ne mijenjaju, muškarac koji misli da će udarcem dokazati svoju snagu je slabić. Nula. Tko je žena koja to dozvoljava? Ona koja svaki dan čeka, nada se i vjeruje da se nula može promijeniti. Ljubav je izazov, ne postoji idealna, ali postoji odnos bez manipulacija, ucjena i nasilja. Odnos davanja i primanja. Možda baš ta želja za popunjavanjem praznina iz djetinjstva, traženje sebe, želja za pripadanjem čini od nas ovisnika koji svjesno bira bol i poniženje u zamjenu za rijetke trenutke pažnje i ljubavi. Kada više ne vidite sunce, ne osjećate radost buđenja novog dana, mrak je konstanta, vrijeme je za pitanje. Bijeg? Najčešće ne možete pobjeći, preduboko ste, nula vas slijedi. Imate zakone koji štite njega, ne vas. Vi se sakrijte u sigurnoj kući i nadajte da će nula naći novu žrtvu svoje opsesije. Tada dolazi vrijeme za vaš novi početak. Ako preživite i ostane vam snage za novi početak.

Upoznajte ideal ljubavi

Vjerujem u tom periodu upoznati ćete i agape – ideal ljubavi, ljude koji se zauzimaju i brinu za bližnje, pružaju ono što nadilazi prijateljsku i erotičnu ljubav.  Otvorit će vam novi svijet, ako ste spremni na njega.
Ne, nisam pesimista, iznosim svoj osobni stav. Kakvo je to društvo u kojem nasilnici ostaju na slobodi, a žrtve se skrivaju?
Ne spominjem djecu koja postaju nijemi i preplašeni svjedoci. To je tema koja traži vlastiti prostor.

Božica Ravlić