Jednaki pod vodom: Ronjenje sve popularniji sport za osobe s invaliditetom

Zoran Vlah, prvi hrvatski ronilac s invaliditetom, kaže da kao osoba s paraplegijom uživa u slobodi vodenog okruženja gdje može vladati svojim tijelom ne oslanjajući se na fizičku snagu i dobru volju asistenta

Danas roniti može svatko, napretkom tehnike i opreme trebalo je modificirati programe ronilačke obuke i prilagoditi je osobama s invaliditetom. U svijetu djeluje nekoliko ronilačkih federacija koje se bave isključivo standardima i obukom osoba s invaliditetom. Posebno se ističu HSA (Handiccaped scuba association) i IAHD ( International association for handiccaped divers). 
Ogranak IAHD – a, međunarodne asocijacije pod nazivom IAHD Adriatic, okuplja ronioce s područja Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine -  pionire u ronjenju osoba s invaliditetom u svijetu po iskustvu i istraživanjima koja provode. U Sloveniji je 2002. godine organizirana prva skupina osoba s invaliditetom od šest članova koja je prošla tečaj ronjenja. Program „Ronjenje kroz rekreaciju“ u Sloveniji okuplja osobe sa ozljedom kralježnične moždine, amputirce i dijabetičare kojima se kroz razne testove provjeravaju mogućnosti provođenja tečaja ronjenja.

Svi marš na tečaj

Tečaj je podijeljen u dva dijela. Prvi dio služi za održavanje i poboljšanje psihofizičke kondicije, polaznici uče pravilnu tehniku prsnog plivanja i puzanja pod vodom, pri čemu su pod liječničkim nadzorom i omogućeno im je korištenje finske i parne saune. U drugom djelu sudjeluje liječnik, instruktor i suradnik sa IAHD licencom. Tečaj se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Kandidati nakon uspješno položenog ispita dobivaju kategoriju što je uvjet za sudjelovanje u organiziranim ronilačkim kampovima ili samostalno ronjenje u prilagođenim ronilačkim centrima.
Zahvaljujući IAHD Adriaticu koji je osnovao ronilački centar u Sloveniji, zatim u Hrvatskoj počinje prvi tečaj ronjenja osoba s invaliditetom u ronilačkom klubu 'Geronimo' 2003. godine. Ronjenje kroz projekt koji realizira Udruženje Eco Sportska grupa uz podršku USAID-ovog programa za podršku osoba s invaliditetom (najvećim dijelom stradalih od minsko-eksplozivnih sredstva) u Bosni i Hercegovini provodi se od 2011. godine.
Osobe s invaliditetom mogu samostalno roniti i biti jednaki u vodi sa osobama bez invaliditeta, stoga je potrebno napraviti pristup invalidskim kolicima do ronilačkih centara kako bi sve osobe bez obzira na tjelesno oštećenje imale mogućnost za provođenje ronilačkih aktivnosti.

Kao ribe u vodi

Ronioci s invaliditetom u cijelom svijetu tretirani su kao i ostali ronioci, pa je tako International Association for Handicapped Divers – Adriatic (IAHD – Adriatic) punopravna članica Svjetske ronilačke federacije (CMAS), što u praksi daje roniocima s iskaznicom IAHD Adriatic-a mogućnost iznajmljivanja i ronjenja u vodama diljem svijeta.

Zoran Vlah, prvi hrvatski ronilac s invaliditetom navodi kako se tečaj za osobe s invaliditetom ne razlikuje puno od standardnog tečaja, ima određene specifičnosti, ali svaka osoba se s njima nosi na svoj način. On kao osoba s paraplegijom uživa u slobodi vodenog okruženja gdje može vladati svojim tijelom ne oslanjajući se na fizičku snagu i dobru volju asistenta, jer u vodi nema barijera, nema stepenica i prividno – nema težine vlastitog tijela. Prema njegovim riječima najteži dio treninga je oblačenje neoprenskog odjela. Nakon toga se priprema oprema, te u dogovoru s instruktorom izvode vježbe. Prvo su to vježbe balansa plovnosti pod vodom, zatim vježbe pražnjenja maske, disanje na partnerovu bocu i sve vježbe koje rade i ostali polaznici, pri čemu je jedino specifično za osobe s invaliditetom da oni sami upoznaju ponašanje svojeg tijela u vodi (kako zaroniti, okrenuti se s leđa na trbuh, pravilno plivati).

Geronimo is not dead

Slijepa francuska novinarka Sophie Massieu, koja je dosad obišla 23 zemlje na gotovo svim kontinentima u pratnji svog psa  Ponga otkriva svijet drugim osjetilima (dodir, miris, okus i sluh) u dokumentarno putopisnim reportažama za francusko-njemačku televizijsku kuću Arte. Sophie je u Hrvatskoj otkrila  čari ronjenja i pod prstima osjetila podmorje pokriveno livadama posidonije, te karakteristične mediteranske mirise aromatičnog bilja na slanom jezeru Mir na području Parka prirode Telešćica.
Tatjana Varga s povredom kralježne moždine prva je žena u Hrvatskoj koja ima ronilački certifikat i poručuje: “Ronjenje je odlična rekreacija za sve, zabavno je, meni osobno promijenilo je život na bolje. Zašto? Kako? Javite se na tečaj ronjenja (bez obzira na invaliditet) u Ronilački klub Geronimo: www.rkgeronimo.hr, email: rkgeronimo@rkgeronimo.hr i saznajte!“

Piše Božica Ravlić

Foto Željko Hladika/Večernji list