Udruga Roda: Anketa o uvjetima bolničkog liječenja djece

Roditelji često osjećaju nepotrebnu nesigurnost u trenutku kada bi trebali razmišljati samo o ozdravljenju djeteta

 

Udruga Roda poziva roditelje djece koja su bila na bolničkom liječenju nakon 1. siječnja 2014. godine da doprinesu prikupljanju podataka ispunjavanjem ankete (ako je bilo više slučajeva hospitalizacije, za svaki posebno) na poveznici docs.google.com/forms/d/10n1uAwOgcAoYrU6WcNsaEmd2Nv_aOlCz79c61SjOoXw/viewform

Zakon predviđa mogućnost, ali radi razliku u pravima ovisno o načinu hranjenja, dobi, vrsti bolesti, ali ničim ne obavezuje osiguranje te mogućnosti. Zbog svega toga roditelji osjećaju dodatnu nepotrebnu nesigurnost u trenutku kada bi trebali razmišljati samo o ozdravljenju djeteta.

"Prije deset godina Roda je provela akciju 'Bolesni, a sami' u kojoj smo željeli upozoriti na dječju potrebu za 24-satnim boravkom bliske osobe uz dijete u bolnici. Od tada su se stvari promijenile na bolje, ali djelomično. Još uvijek u nekim bolnicama i/ili bolničkim odjelima ne postoji mogućnost da svako hospitalizirano dijete provede s bliskom odraslom osobom onoliko vremena koliko to oboje žele, mogu i trebaju. Svrha ankete jest stvoriti sliku trenutnog stanja u bolnicama Hrvatske, vezanog uz mogućnost ostvarenja roditeljske pratnje i boravka uz dijete tijekom bolničkog liječenja, a kako bi se uvidjelo kakvo je stanje dječjih prava vezanih uz ovu temu. Anketa je anonimna, a skupne rezultate ćemo prezentirati na sastanku u Ministarstvu zdravlja", navode iz Udruge Roda.

In Portal

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL