Don Kihot: Terapijsko jahanje dokazuje da je konj najbolji prijatelj djeci s invaliditetom

"Djeca obožavaju doći na imanje pa očistiti konja, urediti ga, rade i pletenice, sređuju grivu i rep. To im je, curicama pogotovo, glavna zabava“, kaže volonterka Matea Kovač

 

Udruga za terapijsko jahanje Don Kihot locirana je u blizini Sesveta, točnije na imanju u Šimunčevcu.

Rezultati terapije jahanjem vidljivi su već nakon mjesec dana, a potpuni oporavak ovisi o kakvim je smetnjama kod osobe riječ, bilo psihičkim ili fizičkim.

"Udruga se prvenstveno bavi terapijom pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju, a rado bi radili i druge aktivnosti koje nisu vezane isključivo uz konje. U planu su radionice izvan i unutar imanja, a voljeli bi nešto organizirati i i za djecu bez poteškoća tako da se zajedno druže“, rekla nam je Marita Mučić, predsjednica udruge Don Kihot.

Na imanju se trenutno nalazi pet konja od kojih je jedan, Nacika, umirovljen, a o kojima se redovito brinu volonteri udruge. U tome jednako tako uživaju i najmlađi koji s roditeljima posjete imanje.

"Djeca obožavaju doći na imanje pa očistiti konja, urediti ga, rade i pletenice, sređuju grivu i rep. To im je, curicama pogotovo, glavna zabava“, kaže volonterka Matea Kovač.

Udruga broji oko 20 članova, a terapeutkinja Branka Pokrajčić pobliže nam je objasnila kako izgleda terapijsko jahanje.

"Terapijsko jahanje počinje kad se dijete aktivno uključi u rad udruge sa svojom dijagnozom. Prema tome se i prilagodi program djetetu. Jahanje traje od dvadesetak minuta do pola sata ako dijete ima veće teškoće. Ako nema, odnosno ako je invaliditet manji, u tom slučaju dijete već sudjeluje u pripremanju svog konja za terapiju.“

Udruzi možete pomoći bilo da želite volontirati ili uplatiti donaciju na žiro-račun, a za više informacija možete se javiti na mail donkihot@donkihot.hr.

Ana Štrbić

Foto: Robert Anić/PIXSELL