SUMSI: Iskustvom i znanjem do jednakosti osoba s invaliditetom

"Činjenica je da bez obzira na to što su djeca s teškoćama u razvoju uključena u redovno obrazovanje, ista nužno ne postižu integraciju i socijalizaciju", rekao je uz ostalo Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga mladih i studenata s invaliditetom

Albina Žnidar i Denis Marijon

Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom (SUMSI), uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, uspješno je završio edukacije u sklopu projekta 'Iskustvom i znanjem do jednakosti'. Riječ je o projektu edukativnih radionica o invaliditetu namijenjenih djeci u osnovnim školama. Radionice su provedene uglavnom na otocima i području od posebne državne skrbi: Buzetu, Rabu, Prekom, Supetru, Krnjaku, Čačincima, Okučanima, Nuštru, Vukovaru, Belom manastiru te u Zagrebu.
Program 'Iskustvom i znanjem do jednakosti' provodi se već četvrtu godinu s ciljem promicanja i poboljšanja obrazovanja, integracije i kvalitete života osoba s invaliditetom kroz edukativne radionice po obrazovnim ustanovama. Predavači su aktivisti Saveza SUMSI, i sami osobe s invaliditetom - Albina Žnidar, slijepa osoba te Denis Marijon, osoba koja se kreće uz pomoć kolica.
Radionice su u potpunosti bile prilagođene potrebama, predznanju i dobi sudionika, a sve u svrhu bolje integracije i poboljšanja odnosa djece s osobama s invaliditetom. 
"Činjenica je da bez obzira na to što su djeca s teškoćama u razvoju uključena u redovno obrazovanje, ista nužno ne postižu integraciju i socijalizaciju. Ishod toga je gotovo uvijek svojevrsno izdvajanje osoba s invaliditetom u zasebna društva i djelovanje u neintegriranim uvjetima.

Takvom načinu života prethode odgoj, prve godine života i obrazovanje. Stoga smo prije četiri godine pokrenuli ovaj projekt, jer smo shvatili da možemo napraviti doista puno ukoliko u dio procesa integracije djece s teškoćama i/ili osoba s invaliditetom uključimo i njihove osnovnoškolske vršnjake i učitelje. Želja nam je projekt proširiti i na srednjoškolske institucije u zemlji“, istaknuo je Denis Marijon, predsjednik Saveza. 

Maja Dragojević

 

Povezane vijesti