Dobra vijest: Znanstvenici na pragu otkrića lijeka za Alzheimera i druge degenerativne bolesti mozga

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije. Iako je prošlo više od sto godina od otkrića bolesti, kao i samog otkrića glavnih patoloških promjena u mozgu pacijenata, još uvijek ne postoji primjerena terapija koja bi liječila bolest

 

Znanstvenici s King's College London u krvi su otkrili protein koji ukazuje na izglede za slabljenje kognitivnih sposobnosti te na pojavu Alzheimerove bolesti i demencije.

Alzheimerova bolest je neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja može dovesti do smrtnog ishoda. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

Tražeći krvne markere za najranije znakove prisutnosti Alzheimerove bolesti istraživači su analizirali prisutnost 1129 proteina u uzorcima krvi prikupljenima od oko 200 parova blizanaca.

Nalazi su uspoređeni s rezultatima testiranja kognitivnih sposobnosti u sljedećih deset godina.

Pokazalo se kako je smanjenje prisutnosti proteina naziva MAPKAPK5 moguće povezati sa sve slabijim rezultatima na testiranjima, objavio je stručni časopis Translational Psychiatry.

MAPKAPK5 sudjeluje u prenošenju kemijskih 'poruka' u organizmu, no nije poznat mehanizam kojim bi utjecao na slabljenje kognitivnih sposobnosti.

U mnogim slučajevima se simptomi Alzheimera, poput slabljenja pamćenja, mogu javiti i deset godina nakon što počnu štetne promjene u mozgu, pa se istraživači nadaju kako će MAPKAPK5 pomoći u ranijoj identifikaciji ugroženih osoba.

To bi omogućilo i raniji početak liječenja te povećalo izglede za usporavanje kognitivnog pada.

Procjenjuje se kako demencija pogađa 44 milijuna ljudi.

Do 2050. godine broj osoba s demencijom povećat će se na 135 milijuna, a u Velikoj će Britaniji biti najmanje dva milijuna oboljelih.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije. Iako je prošlo više od sto godina od otkrića bolesti, kao i samog otkrića glavnih patoloških promjena u mozgu pacijenata, još uvijek ne postoji primjerena terapija koja bi liječila bolest, usporila njezino napredovanje ili spriječila nastanak.

No, otkriće proteina MAPKAPK5 budi nadu da bi znanstvenici u skorijoj budućnosti mogli razviti lijek za Alzheimera i ostale kognitivne bolesti.

M. Damjanović