Osobama s invaliditetom tehnologija budućnosti donosi sretniji život

U vrtićima, školama, centrima za rehabilitaciju prisutni su različiti predmeti i sredstva koja se koriste u svakodnevnom životu, a pomažu svladavanju barijera koje donosi invaliditet

Velikom broju djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom upotreba standardnog miša i tastature predstavlja nepremostivi problem. Danas je dostupan širok spektar alternativnih tastatura, miševa i drugih ulaznih uređaja.
Mnoge studije pokazale su da proces odabira, nabavke i korištenja asistivne tehnologije pripada samom korisniku koji najbolje može ocijeniti kvalitetu proizvoda i servisa koji primjenjuje. Stoga je preporuka testirati proizvod prije same kupnje.

Miš koji se ne boji mačke 

Miševi koji su izrađeni sa svrhom asistivne tehnologije pomagala su osobama koje imaju poteškoća sa motorikom ruku (cerebralna paraliza, mišićna distrofija, tetraplegija, Parkinsonova bolest, multipla skleroza), kao i za starije osobe.

Tastature s obojenim tipkama i tastature s uvećanim tipkama namijenjene su za djecu s poteškoćama u razvoju, starije osobe, osobe s teškoćama u motorici ruku i osobe s oštećenjem vida

Joystick može zamijeniti standardni miš kod osoba koje imaju poteškoća sa motornim funkcijama, drhtanjem ruku, spazam.
Trackball je uređaj čiji osnovni element je loptica, fiksiran je, ne zahtjeva dodatan prostor za manevriranje i jednostavno je rješenje korisnicima koji imaju poteškoća sa upotrebom standardnog miša.
Monitor osjetljiv na dodir koristi osobama koje ne mogu koristiti tastaturu i miša, pomaže djeci s autizmom da se fokusiraju na učenje i sam program na monitoru.
Tauchpad miš osjetljiv na dodir pogodan je za sve korisnike računala, posebno za djecu i osobe s teškoćama u motoričkim funkcijama te ograničenih pokreta.
Simulatori miša može se spojiti na 5 do 9 gumba (senzora), na taj način omogućeno je simuliranje svih pokreta miša. Dvostruki klik na mišu može se izvesti pomoću prekidača.

Namjenska asistivna tehnologija

NoHands Mouse kojim se upravlja pomoći nogu mogu koristiti osobe s invaliditetom kao i bez njega, pogodan je za osobe s jednom rukom, povećava učinkovitost u radu eliminirajući pokrete tipkovnica-miš. Omogućava uklanjanje sindroma karpalnog kanala koji je povezan sa stolnim mišem.
SmartNav uređaj je koji se bazira na refleksiji infracrvenih (IC) zraka, a zamjena je za miša. Uređaj se sastoji od IC kamere koja emitira i prima reflektirajuću zraku koja se odbija od specijalne kape, naljepnice za čelo ili specijalnog prstena. Upotrebom SmartNav uređaja osobama s tetraplegijom, mišićnom distrofijom i drugim teškim tjelesnim invaliditetom omogućeno je korištenje osobnog računala.

Svladavanje barijera

Tastature s obojenim tipkama i tastature s uvećanim tipkama namijenjene su za djecu s poteškoćama u razvoju, starije osobe, osobe s teškoćama u motorici ruku i osobe s oštećenjem vida.
Boja tipaka odabire se s obzirom na postojanje oštećenja vida. Kada postoji oštećenje motorike ruku tj. motoričke smetnje (smanjen opseg pokretljivosti ruke, šake i prstiju, tremor, spazam) odabire se tipkovnica s pokrovom tj. vodilicom za prste. Kod funkcionalnosti samo jedne ruke odabire se tzv. jednoruku tipkovnicu.
Namjenska asistivna tehnologija samo je dio alata koji se upotrebljavaju u svrhu pomoći i radu sa djecom s poteškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom. U vrtićima, školama, centrima za rehabilitaciju prisutni su različiti predmeti i sredstva koja se koriste u svakodnevnom životu, a pomažu svladavanju barijera koje donosi invaliditet.

B. Ravlić