Dobra vijest: Ministarstvo socijalne politike s tri milijuna kuna financira projekte volonterskih centara

Po statističkim podacima, u prošloj je godini bilo 45.955 volontera koji su radili za nešto više od tisuću organizatora raznih akcija. Broj volonterskih sati iznosio je oko 2,6 milijuna, a troškovi volontiranja oko 5,8 milijuna kuna

 

S oko tri milijuna kuna Ministarstvo socijalne politike i mladih financirat će projekte i programe, koje su dostavila 22 lokalna i regionalna volonterska centra.

Po objavljenoj privremenoj listi na stranicama Ministarstva, u jednogodišnjim projektima sudjelovat će 18 lokalnih, a u trogodišnjim projektima četiri regionalna volonterska centra.

Po zakonskim odredbama, svi su organizatori volontiranja Ministarstvu obvezni dostaviti godišnja izvješća o obavljenim uslugama i aktivnostima, a lani je broj takvih izvješća bio za 54 posto veći nego u predhodnoj, 2013. godini.

Po statističkim podacima, u prošloj je godini bilo 45.955 volontera koji su radili za nešto više od tisuću organizatora raznih akcija. Broj volonterskih sati iznosio je oko 2,6 milijuna, a troškovi volontiranja oko 5,8 milijuna kuna.

U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se u najširoj definiciji volonterski rad smatra neplaćenim, nekarijerističkim, neprofitnim i slobodno izabranim djelovanjem.

Upravo je takvu definiciju prihvatila i Hrvatska kada je 2007. donijela prvi Zakon o volonterstvu, koji je izmijenjen 2013. godine. Izmjene se odnose na priznavanje i vrednovanje volonterskog rada, posebno mladih i to kroz dobivanje potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje. To je posebno važno za mlade, koji su u izrazito nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Tradicionalno poimanje volontiranja temeljilo se na dobrovoljnim aktivnostima pomaganja susjedima i prijateljima ili pomaganju zajednici u nekim izvanrednim situacijama kao što su ratovi ili prirodne katastrofe dok se danas o volonterstvu govori u kontekstu razumijevanja značenja i koncepta filantropije.

Definicija Oxfordskog rječnika opisuje filantropiju kao poticaj na dobrotvornu akciju, oprečnu egoizmu.

Hina

Foto: PIXSELL

 

Povezane vijesti