Najslađi terapeuti: Nevjerojatan učinak kućnih ljubimaca na djecu s teškoćama u razvoju

Mališani s različitim spektrom razvojnih teškoća pokazuju značajan pad anksioznosti i društvenog stresa kroz igranje sa životinjama

 

Studija koju je proveo Nacionalni institut za zdravlje djece i ljudski razvoj Eunice Kennedy Shriver rezultirala je konkretnim dokazima prema kojima blizina životinja smanjuje stres kod djece s razvojnim teškoćama s kojim se ona mogu susresti u društvenim interakcijama.

Na uzorku od 114-ero djece u dobi od 5 do 12 godina, od kojih je trećina njih s teškoćama u razvoju, u istraživanju u kojem su svi mališani na svom zapešću nosili uređaj za mjerenje vodljivosti kože ili razine naboja koji prolazi kroz kožu, istraživači su mjerili kako se djeca igraju tijekom 10 minuta slobodnog vremena, a kako tijekom 10 minuta nadzirane igre s dva zamorca.

Kao rezultat, razina kožne provodljivosti za djecu s razvojnim teškoćama bila je veća u odnosu na njihove vršnjake u svakoj prilici, osim kada su zamorci bili prisutni. Iako je studija smislena, istraživačica Marguerite O“ Haire sa sveučilišta Purdue kaže kako ne preporučije roditeljima da odmah nabave kućnog ljubimca, ali ističe kako životinje mogu igrati značajnu ulogu u pomaganju djeci s različitim oblicima invaliditeta kako bi uspjeli razviti svoje socijalne vještine.

Djeca s različitim spektrom razvojnih teškoća pokazuju značajan pad anksioznosti i društvenog stresa kroz igranje sa životinjama u usporedbi s uključivanjem u druge aktivnosti, bilo pojedinačno ili među svojim vršanjacima.

A. Štrbić