Iskustvo zlata vrijedi: Studenti s invaliditetom dobili šansu za posao u velikim kompanijama

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ističe kako treba razbijati predrasude prema kojima se osobe s invaliditetom doživljavaju kao nekompetentne i pomoći im da ostvare profesionalnu karijeru

 

Poslovni dnevnik drugu je godinu za redom kroz projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' nagradio studente s invaliditetom pruživši im mogućnost radne prakse u renomiranim kompanijama. Tako je 14-ero studenata dobilo šansu steći radno iskustvo u jednom od ovih poduzeća: AD Plastiku, Atlantic Grupi, Bauerfeindu, Coca-Coli, Croatia zdravstvenom osiguranju, Dukatu, Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Hrvatskoj lutriji, INA-i, Metrou, PBZ Croatia-i, Rail Cargu, Styriji te Vindiji.

Studentica prve godine Rehabilitacijskog fakulteta Ana Bulut jedna je od sretnica koja će ovo ljeto raditi u INI, a o pruženoj prilici kaže: "Smatram da će mi ova praksa dobro doći te da će to iskustvo uistinu zlata vrijediti. Ovo mi je prvo radno iskustvo i vjerujem da će mi dati vjetar u leđa da lakše dođem do zaposlenja u ovoj ili u nekoj drugoj kompaniji.“

Martina Litalj također je studentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, a priliku za rad pružit će joj Coca-Cola.

"Ova praksa će mi pomoći da steknem radno iskustvo, iako nije u mojoj struci, ali dobro će mi doći komunikacija s ljudima i vjerujem da će ovaj tip studentske prakse pomoći nama, osobama s invaliditetom, da dokažemo da nije istina ono što neki ljudi misle - da mi ne možemo raditi. To nije istina, samo nam je potrebno pružiti priliku“, kaže Martina.

Ovaj projekt podržali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te stručni partner Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i operativni partner, udruga Zamisli.

Kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dalo svoj obol u ovom projektu upitali smo resornog ministra Miranda Mrsića što projekt konkretno znači za ove studente: "Za njih to znači veliku stvar. Jedna je da će se tijekom svoga studija upoznati s onim što će raditi u životu, a s druge strane je to i šansa da se predstave poslodavcu i da on vidi koliko oni znaju, koliko vrijede i koliko imaju potencijala koji dalje mogu razvijati, te da u konačnici dobiju radno mjesto. Cilj ove akcije je proširiti ju na sve studente kako bi tijekom studija odradili stručnu praksu, a osobito je važno da se otvara što više radnih mjesta za osobe sa invaliditetom kako bi se što lakše uključili u život zajednice.“ Problem je, kaže ministar Mrsić, što malo takvih osoba nakon osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja ne nastavlja školovanje.

"Unatoč tome", napominje ministar, "prošle godine zaposlili smo 680, a u prvih pet mjeseci ove godine 1084 osobe s invaliditetom. Radi se uglavnom o srednjim strukovnim zanimanjima, a mali je broj onih sa visokim obrazovanjem."

Ministar Mrsić ističe kako treba razbijati predrasude prema kojima se osobe s invaliditetom doživljavaju kao nekompetentne i pomoći im da ostvare svoju profesionalnu karijeru.

Članica uprave Večernjeg lista i direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić smatra kako je za ovih 14 studenata praksa upravo prvi doticaj s poslovnim svijetom, te da u tom razdoblju društvo treba prihvatiti i tretirati ih kao sebi ravnima i bez predrasuda pružiti im šansu da se sami dokažu.

Ana Štrbić

Foto: Marko Lukunić/PIXSEL

 

Povezane vijesti