Na pistama za jednakost: Modeli s invaliditetom osvajaju svijet visoke mode

Jamie Brewer bila je prva žena koja je prošetala pistom,a dijagnosticiran joj je Down sindrom, dok je prvi muški model s invaliditetom bio Jack Eyers s amputiranim udovima

 

Modeli u kolicima, slijepa gospođa i žene s amputacijama prošetali su u Tokiju na modnom tjednu nakon što je japanska prijestolnica također počela prihvaćati različitosti na modnoj pisti. Modeli su pokazivali odjeću dizajnera Takafumi Tsuruta marke Tenebo tokom Mercedes-Benz tjedna mode.

Tsuruta je dizajnirala liniju odjevnih predmeta za sve ljude, uključujući i one s invaliditetom, koristeći pomagala poput magnetiziranog dugmeta kako bi osobe lakše odijevale i skidale odjeću sa sebe. Dizajneri su se jako potrudili da kreiraju odjeću za osobe s invaliditetom, te pozvali slijepu plivačicu, ali i dame s protetskim udovima da izlože njihov dizajn. Mnogi modeli nosili su jarke žute perike.

Ovo nije prva revija modela sa invaliditetom. Nešto slično organizirala je FTL moda u Milanu, gdje su se predstavili dizajneri s 'Made in Italy' temom. Modni spektakl organiziran je u suradnji s Fondazione Vertical, talijanskom udrugom koja podupire istraživanje za pronalaženje lijeka za ozljede leđne moždine. Agencija u Londonu koja želi pokazati veću raznolikost talenata modela u medijima i na modnim pistama, također je bila uključena. Jamie Brewer bila je prva žena koja je prošetala pistom,a dijagnosticiran joj je Down sindrom, dok je prvi muški model s invaliditetom bio Jack Eyers s amputiranim udovima, prenosi Mail Online.

Ana Štrbić