Intervju: Ratko Kovačić, Hrvatski paraolimpijski odbor

"Učinjena je velika nepravda sportašima koji su osvajali medalje na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima i kojima nije dodijeljeno pravo na trajne naknade", kaže predsjednik HPO-a

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), ima razloga za zadovoljstvo. Premda je broj osoba s invaliditetom koje se bave sportom zanemariv, a prema nekim podacima i u padu, hrvatski paraolimpijci bilježe najbolje rezultate u svojoj povijesti. Paraolimpijci su na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu osvojili pet medalja - do ostalih pet medalja dijelila ih je samo dlaka sportske sreće - što je uspjeh kakvim se ne mogu pohvaliti ni nacije koje u paraolimpijski sport ulažu višestruko veće iznose. 

Gospodine Kovačić, u Hrvatskoj se samo 2 posto osoba s invaliditetom bavi sportom. Koje aktivnosti provodite kako bi potakli OSI da probaju mogućnosti koje donosi aktivno ili rekreacijsko bavljenje sportom?
- Jedan od najvažnijih zadataka i ciljeva HPO a je širenje mogućnosti za osobe s invaliditetom u cilju sudjelovanja u sportu i rekreaciji njihovom pristupu sportskim programima s ciljem poboljšanja njihoveHPO i HOO: Ratko Kovačić i Zlatko Mateša vještine. Kontinuirano djelujemo u tome pravcu kroz Razvojne programe koji imaju za cilj razvoj i usavršanje mladih perspektivnih sportaša s invaliditetom, razvoj novih paraolimpijskih sportova i poticanje i uključivanje novih osoba s invaliditetom u sport. Ti programi su u zadnjih 12 godina obuhvatili preko 3000 mladih osoba s invaliditetom. Zatim provodimo programe obrazovanja kadrova za rad u sportsko rekreativnim aktivnostima osoba s invaliditetom. Od rujna 2010. godine provodimo akciju s ciljem senzibiliziranja mladih za sport osoba s invaliditetom, poznatu pod nazivom Paraolimpijski školski dan i koja se odvija pod motom "Tko se igra taj se voli".

Do sada PŠD održan je u više od 100 škola u 12 županija i obuhvaćeno  je više od 60.000 djece. Reakcije u školama su izvrsne djeca se rado uključuju , puno pitaju i komentiraju a mi preko naših članica dobivamo sve veći interes mladih za uključivanje u sport osi. Sve ove aktivnosti provode naši članovi i paraolimpijci volonterski.
Osnovali smo Zakladu Paraolimpijac  sa svrhom da vrhunskim i perspektivnim sportašima s invaliditetom omogući poboljšanje njihovih vještina i osigura materijalne uvjete kako bi se mogli natjecati na međunarodnoj razini i ostvarivati zavidne uspjehe kojima će ih i javnost prepoznati kao sportaše.

Sport kao instrument socijalne integracije OSI

Znamo da djeci s teškoćama u razvoju sportske aktivnosti u školi nisu dostupne kao njihovim vršnjacima. Ima li HPO kakve programe i može li utjecati na prilagodbu programa u školama djeci s posebnim potrebama?

-Uključivanjem osnovnoškolske i srednjoškolske populacije OSI u redovni sustav obrazovanja pojavio se problem u predmetu tjelesne i zdravstvene kulture jer ova populacija samo u ovom obaveznom predmetu nije jednako tretirana kao i ostala djeca Za razvoj sporta osoba s invaliditetom u RH od izuzetne je važnosti da mlađa populacija osnovnoškolske i srednjoškolske dobi može redovno biti uključena u program TZK koji će biti prilagođen njihovim motoričkim sposobnostima, a osobito zbog toga što u ovoj osjetljivoj dobi najviše možete djelovati na razvoj svih motoričkih sposobnosti pojedinca. Nalazimo da bi najbolje za razvoj bilo uključivanje dodatnih kineziologa s usmjerenjem kineziterapije koji bi preuzeli organiziranje redovne nastave TZK u propisanoj satnici MZOS obuhvaćajući više škola ovisno o broju djece na području općina, gradova, županija.  Ovakav prijedlog rješenja uputili smo Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. 

"Mi pokazujemo da u vrlo skromnim uvjetima možemo ostvariti velike rezultate, ali bez adekvatne društvene podrške nećemo moći dalje napredovati"

Postoje li konkretne akcije koje omogućile da se sport uklopi u proces rehabilitacije i postane njezin sastavni dio, posebno kada znamo da sport ima važnu komponentu ponovne socijalne integracije OSI?

- Radi se o izuzetno osjetljivoj skupini našega društva koji imaju uz svoj tjelesni nedostatka i socio-ekonomske probleme smatramo da im bavljenje sportom kako u rekreativnom vidu tako i u sportskom izuzetno pomaže u aktivnu integraciju u njihovim životnim sredinama. Poduzete su sljedeće aktivnosti :

Promocija rezultata paraolimpijaca.

Potpora razvojnim programima članica u skladu sa mogućnostima.

Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o sportu veljača 2012.

Razrađujemo projekt Paraolimpijskog sportskog centra.

Da bi sportski klubovi osoba s invaliditetom kao baza razvoja sporta u RH mogli funkcionirati i novo osnivati potrebna su nam kontinuirana i sigurna sredstva za rad tih udruga. Udruge su učlanjene u gradske i županijske saveze koje svojom inicijativom trebaju proširiti kako masovnost, tako i kvalitetu rada svojim članovima. Dosadašnja praksa volonterskog rada dostigla je granicu i potrebno je uključivanje kvalitetnog stručnog kadra. Stoga smatramo da bi trebalo profesionalizirati profesore kineziologije u županijskim/gradskim centrima za rad u sportu osoba s invaliditetom.
Nažalost mi nismo mogli  osigurati sredstva za profesionalni rad pojedinaca koji će preuzeti stručnu brigu o daljnjem razvoju sporta osoba s invaliditetom u RH.
Sredstva za rad županijskih, gradskih i ostalih sportskih udruga osoba s invaliditetom trebaju biti financirana iz lokalne uprave, ne samo dobrom voljom pojedinaca već zakonskom regulativom koja za sada uvjetno postoji u zakonu o sportu, ali nije jasno definirana kojim iznosima  i na koji način se procjenjuju programi. Predložili smo Izmjene i dopuna Zakona o sportu na način da se utvrdi minimalna stopa izdvajanja iz državnog proračuna i proračuna lokalne područne (regionalne) samouprave za javne potrebe u športu osoba s invaliditetom.

Kako se društvo odnosi prema paraolimpijcima

Jeste li zadovoljni odnosom Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i javnosti prema hrvatskim sportašima s invaliditetom? Ima li potrebe za promjenama i, konkretno, što treba mijenjati?

- HPO a je danas jaka dobro organizirana i uspješna organizacija te uživamo odgovarajući ugled ali ne možemo biti zadovoljni prije svega pristupom društva općenito prema amaterskom sportu i svim onim pozitivnim vrijednostima koji on ima. Mi pokazujemo da u vrlo skromnim uvjetima možemo ostvariti velike rezultate ali bez adekvatne društvene podrške nećemo moći dalje napredovati. U RH su vrlo rijetke dvorane , sportska borilišta I smještajni kapaciteti  koji su prilagođene osobama s invaliditetom, zatim financiranje sporta osoba s invaliditetom nije dovoljno niti je regulirano na svim razinama a u nekim JLS kontinuirano izbjegavaju financirati sport osoba s invaliditetom. Mi smo u zadnjih četiri godine bili pored svih izvrsnih rezultata koje smo postigli imali smanjeno redovno financiranje iz Državnog proračuna ito blizu 40 posto u odnosu na 2008 g. Nakon našeg uspješnog nastupa na Paraolimpijskim igrama u Londonu Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta vratilo je u ovoj godini financiranje na razinu iz 2008 godine.

Sa Vladom RH I Gradom Zagrebom imamo  dobru suradnju i činimo sve da poboljšamo suradnju na svim razinama  da HPO i naše članice dobiju odgovarajući status.

Nisu valjda financije najveći problemi na koje nailazi Hrvatski paraolimpijski odbor?

- Mogu samo nabrojati u ovom trenutku najvažnije a o svakom se mogu pisati eseji:Ratko Kovačić i Darko Kralj
1. Razvoj sportsko rekreativnih aktivnost OSI na razini lokalne i regionalne samouprave. 2. Izobrazba stručnog kadra za rad u sportu osoba s invaliditetom. 3. Poboljšanje uvjeta našim paraolimpijcima za postizanje još boljih rezultata. 4.Financiranje sporta osi na nacionalnoj i lokalnoj razini. 5.Dostupnost sportskih objekata. 6. Projekt izgradnje Paraolimpijskog sportskog centra

"Zašto kod godišnjih izbora sportaša ne bi jednakopravno bili uključeni i paraolimpijski sportaši kao što je normalno u nekim razvijenim zemljama?"

Rezultati koji obećavaju

Jeste li zadovoljni s rezultatima sportaša s invaliditetom? 

- Iznimno sam zadovoljan rezultatima koje postižu naši sportaši. Godišnje naši reprezentativci osvajaju više od 200 medalja na raznim međunarodnim natjecanjima a svaki paraolimpijski ciklus nam je uspješniji od prethodnog po broju uspješnih nastupa i medalja osvojenih na Paraolimpijskim igrama. Tako je na paraolimpijskim igrama u Londonu prošle godine nastupilo 25  hrvatskih  sportaša u pet sportova i osvojeno je 5 medalja (2 srebra i 3 bronce) te je postignut čitav niz odličnih plasmana. To je do sada po broju osvojenih medalja bio najuspješniji nastup Hrvatske reprezentacije  na Paraolimpijskim igrama.

Može li se konstatirati kako HPO uživa skoro pa istu podršku kao HOO?

- Ne, HOO je puno snažnija organizacija većih logističkih i financijskih kapaciteta i lakše dolazi do podrške na svim razinama a pogotovo u realizaciji sponzorskih sredstava.

Jesu li, ruku na srce, hrvatski paraolimpijci dobili dovoljno priznanja za sve sportske uspjehe koje su postigli, ili su se češće susretali s ignorancijom, ne samo državnih institucija nego i većine medija?

- Paraolimpijci primaju priznanja od državnih institucija za svoje rezultate potpuno zasluženo. No najnoviji primjer kod donošenja  prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o športu koji definira pravo na trajne naknade Sportaša ukazuje da je ne jednakopravnost i ignorancija i dalje prisutna. Naime učinjena je  velika nepravda prema sportašima  koji su osvajali medalje na svjetskim prvenstvima u Paraolimpijskim sportovima,i  kojima nije dodijeljeno pravo na trajne naknade. Svojim statusom u međunarodnim sportskim krugovima IPC svjetska prvenstva jednaka su kao I svjetska prvenstva u Olimpijskim sportovima  po nizu sportskih kriterija koje moraju zadovoljiti sportovi I sportaši da bi bili uvršteni u program svjetskih prvenstava (masovnost, rasprostranjenost,kontinuitet), i koji su usmjereni upravo ka isticanju izvrsnosti sportaša koji osvajaju medalje na svjetskim prvenstvima . Na drugu stranu ta prava su dodijeljena nekim sportašima koji imaju znatno manje sportske kriterije u svojim natjecanjima, te je na taj način učinjena nepravda prema neparaolimpijskim sportovima, poput kuglanja slijepih, gdje je daleko veća i jača konkurencija. Nadalje mi se zalažemo za jednakopravnost u dodjeli sportskih nagrada i priznanja zašto kod godišnjih izbora sportaša ne bi jednakopravno bili uključeni i paraolimpijski sportaši kao što je normalno u nekim razvijenim zemljama.

Božica Ravlić i Mladen Kristić
Foto Damir Špehar, Sanjin Strukić/PIXSELL