Skandal u školi: Dvoje učenika s teškoćama u razvoju za kaznu vezani lisicama

"Takvo discipliniranje učenika s invaliditetom samo može traumatizirati djecu, nikako utjecati na njihovo primjerenije ponašanje u školi", kaže odvjetnica Susan Mizner

 

Kevin Sumner, zamjenik šerifa u jednom okrugu u američkoj državi Kentucky, uskoro će izaći pred sud i objasniti zašto je maltretirao dvoje učenika s invaliditetom zbog neprimjerenog ponašanja u školi.

Zamjenik šerifa očito se pretjerano uživio u ulogu predstavnika zakona pa je jednog osmogodišnjeg dječaka i devetogodišnju djevojčicu s razvojnim teškoćama vezao lisicama kako bi ih kaznio zbog zapravo uobičajenog učeničkog nestašluka. Niti jedno dijete nije bilo uhićeno ili optuženo za bilo kakav prekršaj kažnjiv zakonima države Kentucky. No, zato jesu bili izloženi psihičkoj i fizičkoj torturi koja će im vjerojatno za cijeli život ostati urezana u sjećanje.

Video snimka jasno pokazuje 'prerevnog' zamjenika šerifa Sumnera kako viče na dječaka (naveden pod inicijalima S. R.) dok mu stavlja lisice na ruke. Dječak je plakao od boli i molio za milost, koja mu je udijeljena tek nakon intervencije školskog osoblja.

"Primjena takve sile protiv djece s teškoćama u razvoju ne smije se tolerirati", kaže odvjetnica Susan Mizner. "Takvo discipliniranje učenika s invaliditetom samo može traumatizirati djecu, nikako utjecati na njihovo primjerenije ponašanje u školi."

Upotreba sile, prema tamošnjim zakonima, dozvoljena je tek u slučajevima kada učenici prijete (ili djeluju u tom pravcu) da će ozlijediti nekoga. Ovog puta to nije bio slučaj, dvoje učenika s razvojnim teškoćama samo je ometalo nastavu, a školsko ih osoblje nije moglo umiriti te su u pomoć pozvali zamjenika šerifa. No, ni slutili nisu da će Sumner primijeniti takvu silu. Od njega su tek očekivali da svojim autoritetom disciplinira učenike i eventualno ih pošalje kući.

Ovaj je slučaj dio američke javnosti podigao na noge jer predstavlja grubo kršenje Američkog zakona o osobama s invaliditetom (ADA).

M. Kristić

 

Povezane vijesti