Ljubav bez predrasuda: Muškarac zrelije dobi u vezi sa znatno mlađom djevojkom s invaliditetom

PITANJE: P. V. (55) Naletio sam na ovaj portal i pomislio da mi možete pomoći. Već sam u zrelim godinama, imam 55 godina i ušao sam u vezu koju mnogi osuđuju.


 

Partnerica mi je dvadeset godina mlađa i ima invaliditet koji meni ne znači ništa. Više me plaši da će doći dan kada će ona željeti voditi ljubav, a ja više neću moći. Otvoreno razgovaramo o svemu, imamo slične stavove o životu, no stalni zajedljivi komentari poznatih i nepoznatih bude nemir u meni.

Trebam li ostati u vezi ili je prekinuti, jer ja starim? Bojim se gubitka seksualnih funkcija, i zanima me kada dolazi do njihova gubitka? Jesu li u pravu ti koji mi ponavljaju da je prevelika razlika u godinama pogubna za vezu?

ODGOVOR: Godine djeluju na funkcije našeg tijela, ali vjerovanje da muškarci i žene s godinama gube seksualnu moć, samo je veliki mit koji nema veze s istinom. Helen Kaplan, poznata američka seksualna terapeutkinja, smatra da seksualni potencijal i erotski užitak nestaju tek kad osoba umre. Stoga u svojoj seksualnosti možemo uživati do kraja života. Važno je znati kako biologija djeluje na naše funkcije i uzimajući to u obzir, svoja očekivanja i želje treba prilagoditi realnosti.

Prilagođavanje nikako ne znači da u zrelim godinama trebate prestati uživati u svojoj seksualnosti. Pripremite se za promjene kako one ne bi izazvale zabrinutost i strah. Seksualne reakcije i seksualni kapacitet muškaraca na vrhuncu su oko 17. ili 18. godine života. Kod žena je to krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina. Nakon tog vrhunca, i kod muškaraca i kod žena polako dolazi do smanjenja seksualnih kapaciteta.

Kod muškaraca važne promjene počinju oko 40. godine, a ta promjena kod partnerice izaziva zadovoljstvo. Naime, prije četrdesetih kod muškaraca su prisutne vrlo intenzivne genitalne senzacije, a kad muškarci uđu u četrdesete, one postaju više senzualne i difuzne, što partnerici uglavnom i odgovara. Istraživanja na uzorku muškaraca u dobi od 51 do 90 godina pokazuju kako muškarcima u tim godinama treba više vremena da postignu erekciju te da im je za to potrebno više direktne stimulacije. Ejakulacija kod muškaraca u dobi između 51. i 90. godine počinje slabiti, smanjuje se i broj spermatozoida, ali orgazam muškarcu pruža jednako zadovoljstvo. Istraživanje je pokazalo da neki muškarci u tim godinama nemaju potrebu svaki put ejakulirati za vreme seksualnog odnosa, dok je užitak u vođenju ljubavi isti kao u mlađoj dobi.

Godine i nezdrav način života donose i neke bolesti koje mogu utjecati na seksualni život, no ako vodite zdrav život, pravilno se hranite i redovno vježbate vjerojatnost da nećete imati zdravstvenih problema koji će znatno uticati na vašu seksualnu funkciju pada na minimum.

Stavovi društva o vezama osoba među kojima je velika razlika u godinama vrlo su različiti. Najvažnije je da godine nose određeno životno iskustvo i zrelost, no sigurna sam da se svatko od nas može sjetiti neke osobe čija zrelost nije u skladu s njenim godinama. Stoga zaboravite na reakcije okoline i uživajte u društvu svoje partnerice. Neke osobe su jednostavno zrelije od broja koji pokazuje njihovu životnu dob, dok su neke nezrele bez obzira na godine. Godine ne treba zanemariti, ali im treba dati mjesto koje zaslužuju. One su samo jedna od stavki koje oslikavaju karakter osobe s kojom smo u vezi i daleko su manje važne od životnih stavova, očekivanja i načina nošenja sa životnim izazovima.

Mislim da je to pravi odgovor na pitanje treba li biti s nekim ili ne. Odgovorite na pitanje kako vam je zajedno ovde i sada, a ne kako bi vam moglo biti kad se jedno od vas ili oboje promijenite jer - život je nepredvidljiv i treba ga živjeti dan po dan.

In Portal

 

Povezane vijesti