Varga: Usvajanje zdravih životnih navika ključno za očuvanje zdravlja

Ministar zdravlja Siniša Varga sudjelovao je u ponedjeljak na završnoj promociji projekta "Zdravo i fino" u Zaboku, poručivši da je usvajanje zdravih životnih navika od najmlađe dobi ključno za očuvanje zdravlja budućih generacija

Dječje gradsko vijeće koje djeluje u sklopu Društva Naša djeca Zabok organiziralo je projekt "Zdravo i fino" sa ciljem promoviranja, odgajanja i obrazovanja djece i mladih o zdravoj prehrani, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Osim radionica zdravoga kuhanja, djeca su stekla znanja o obradi eko-vrta, na kreativnim radionicama tiskali su set plakata o zdravoj prehrani i zdravlju, kalendar za 2016., te su snimili CD s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravlje.

Organizatori su poručili da je djeci kuhanje zanimljivo i zabavno, da najbolje uče kroz rad, a aktivnim sudjelovanjem u pripremanju jela najbolje osjete okus namirnica. "Željeli bismo da se projekt nastavi, da radimo zdrave slatkiše i pića", kazala su djeca.

Voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes predstavila je svoju kuharicu "Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima", u kojoj je, s obzirom da su djeci posebno zanimljive zdrave poslastice i napitci, desertima posvećena zasebna cjelina.

"Iznimno me veseli što će ova kuharica pomoći roditeljima i dječjim vrtićima da se podsjete kako je najzdravije i najukusnije kuhati svojoj djeci", izjavio je Varga.

Za završnu degustaciju napravljen je izbor zdravih i finih jela iz kuharice prema godišnjim dobima i zdravim desertima, a svim sudionicima projekta podijeljene su potvrde i zahvalnice za sudjelovanje i pomoć u aktivnostima projekta.

"Nadamo se da je ovo tek početak jer je usvajanje zdravih prehrambenih navika dugotrajan proces. Naša znanja i iskustva prenosit ćemo i na druga društva u Hrvatskoj", izjavila je predsjednica Društva Naša djeca Zabok Sonja Borovčak.

 

Hina