Šibenik: Otvoren treći FALIŠ – fesival alternative i ljevice

Direktor festivala Emir Imamović Pirke kaže da je antifašizam pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili neki drugi izbor

Emir Imamović Pirke

Izložbom ilustracija Alema Ćurina u Studiju Galerije sv. Krševana u srijedu navečer u Šibeniku je počeo treći Festival alternative i ljevice – FALIŠ.

Direktor festivala Emir Imamović Pirke predstavio je Ćurina kao inovatora u zanatu, koji je uspio postići da tekstovi budu nadopuna za njegove ilustracije, a ne obrnuto kako je to uobičajeno, zbog čega je i radio za najcjenjenije medije u Hrvatskoj. Alem Ćurin ilustracije je objavljivao u Nedjeljnoj Dalmaciji i Feralu, a danas je stalni suradnik Novosti. Imamović ga je zbog originalnosti nazvao ogledalom Hrvatske.

Ove godine, prema najavi organizatora, FALIŠ će u povodu 70-te godišnjice kraja Drugog svjetskog rata biti posvećen antifašizmu.

Kako je rekao direktor festivala Emir Imamović Pirke, antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili neki drugi izbor. Znak antifašizma 1943. na Sutjesci bila je crvena petokraka i to je, kaže Imamović, povijesna činjenica, a činjenice su, smatra, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete.

Program festivala koji će trajati do 5. rujna nastavljen je večeras na Trgu Ivana Pavla II (Mala loža) predstavljanjem prijedloga za spomenik antifašizmu, rad Borka Čelara, a potom će na istom mjestu biti održan okrugli stol naziva 'Ja, hrvatski branitelj – antifašist' na kojem će govoriti Jurica Pavičić i Nikola Urukalo.

Od 21,30 sati povjesničar Sejo Sexon (Davor Sučić), tvorac i frontman Zabranjenog pušenja razgovarat će na Maloj loži sa svojim profesorom Hrvojem Klasićem, docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hina

Foto: Duško Marušić/PIXSELL