Papa Franjo ima samo jedno plućno krilo

Jedina briga koju papa Franjo ima, i imat će je i dalje, jest manja respiratorna rezerva od nekoga s oba plućna krila. To znači da ima nešto veći rizik od posljedica gripe ili upale pluća

Papa Franjo nije poseban samo po tome što je prvi s takvim imenom i prvi Južnoamerikanac na toj dužnosti, nego ima i samo jedno plućno krilo, piše časopis Time.
Papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo vjerojatno zbog neke teže infekcije. U to doba, danas uobičajeno liječenje antibioticima nije bilo svima dostupno i kako bi se pacijenti zaštitili od daljnjeg širenja infekcije liječnici su odstranjivali dio pluća.

"Vjerojatno se radilo o jako teškoj infekciji, možda čak i o apscesu zbog je krvario", kazao je John Belperio, profesor pulmologije na medicinskom fakultetu u Los Angelesu. "Ako je bilo puno krvarenja u pluća, jedina stvar koju su liječnici mogli napraviti je resekcija pluća", dodao je.

Rizik od gripe

Većina bakterijskih infekcija nije tako opasna, ali neki sojevi, poput stafilokoka, destruktivniji su i mogu 'pojesti' osjetljivi organ, što liječnicima ne ostavlja drugu mogućnost osim uklanjanja zahvaćenog tkiva kako bi se spriječili još teži problemi", kaže Ronald Crystal, profesor u njujorškom medicinskom centru Presbyterian-Weill Cornell. Bilo što od upale pluća do gljivica pa čak i tuberkuloza mogli su uzrokovati inicijalnu infekciju, koja, ako nije bila adekvatno liječena, može rezultirati odstranjivanjem dijela pluća, dodao je.

Srećom, piše Time, gubitak jednog plućnog krila ne kompromitira zdravlje. Jedina briga koju papa Franjo ima, i imat će je i dalje, jest manja respiratorna rezerva od nekoga s oba plućna krila. To znači da ima nešto veći rizik od posljedica gripe ili upale pluća. Međutim, kaže Belperio, činjenica da je 76-godišnji kardinal Bergoglio imao relativno zdrav život pokazuje da jedno plućno krilo manje nije ugrozilo njegovu mogućnost da živi pun i aktivan život.

Sve dok se Papa bude čuvao infekcija, odnosno cijepio se protiv pneumonije i gripe svake godine, nema razloga vjerovati da će zdravlje 266. poglavara Katoličke crkve biti ikakav problem. "Bit će on posve dobro", zaključio je Crystal.

HINA