Ministarstvo zdravlja: Pravilnik o uporabi marihuane u medicinske svrhe

Valja naglasiti kako ovim Pravilnikom nisu zadovoljne brojne osobe s cerebralnom paralizom koje koriste marihuanu za ublažavanje bolova. Te osobe će i dalje nabavljati konoplju na ilegalnom tržištu

 

Ministarstvo zdravlja objavilo je na svojim mrežnim stranicama nacrt prijedloga Pravilnika o uporabi marihuane u medicinske svrhe koji je od danas u javnoj raspravi i kojim se predlaže reguliranje propisivanja i izdavanja lijekova koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC).

Savjetovanje o novom pravilniku trajat će 15 dana, do 23. rujna, nakon čega će biti objavljen u Narodnim novinama.

Pravilnikom se, između ostalog, predlaže da lijekovi koji sadrže THC, dronabinol i nabilon postaju dostupni za ublažavanje tegoba pacijentima oboljelim od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisivali bi izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.

Lijekovi koji sadrže THC mogli bi se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana.

Ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana liječenja ne smije biti veća od 0,75 grama.

Ministar zdravlja Siniša Varga naglasio je kako je Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane napravilo veliki posao koji je unesen u pravilnik te, među ostalim, identificiralo područja medicine gdje se medicinski kanabis može koristiti.

"To su pacijenti u izuzetno teškim medicinskim stanjima pa ćemo im osigurati svaki lijek koji možemo", poručio je Varga.

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice po kojima bi upotreba indijske konoplje u Hrvatskoj postala legalna za oboljele od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma.

Prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju, ustvrdilo je Povjerenstvo, da nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.

No, valja naglasiti kako ovim Pravilnikom nisu zadovoljne brojne osobe s cerebralnom paralizom koje koriste marihuanu za ublažavanje bolova. Te osobe će i dalje nabavljati konoplju na ilegalnom tržištu.

In Portal / Hina