Duga Resa: Praktična kuća znanja za osobe s invaliditetom

Problem mnogih osoba u invalidskim kolicima jest što nisu bile u prilici niti isprobati što i koliko mogu, ocijenila je,voditeljica projekta Gordana Jurčević, najavljujući da će biti uređena i kuhinja s elementima prilagođenim osobama u invalidskim kolicima

Gordana Jurčević

U Dugoj Resi u četvrtak su otvorene adaptirane prostorije u kojima će Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije provoditi programe osposobljavanja osoba s invaliditetom za razna praktična znanja i socijalne vještine u sklopu projekta "Praktična kuća znanja", financiranog iz Europskoga socijalnog fonda.

Za projekt je iz toga fonda osigurano 979.600 kuna, grad je osigurao 40.000 kuna, a prostorije su dobili na korištenje sljedećih pet godina.

U idućih 14 mjeseci, koliko će projekt trajati, osobe s invaliditetom imat će gdje i od koga naučiti koristiti se računalom, pisati molbu i dopis za zapošljavanje te mnoge druge vještine potrebne u svakidašnjem životu. "Cilj ovog projekta je da osobe s invaliditetom sve što mogu pokušaju učiniti same, od samozastupanja u institucijama i izrade keramičkih suvenira, do mnogih drugih poslova koji u svakidašnjem životu vode k njihovu jačem osamostaljivanju", rekla je voditeljica projekta Gordana Jurčević.

Problem mnogih osoba u invalidskim kolicima jest što nisu bile u prilici niti isprobati što i koliko mogu, ocijenila je, najavljujući da će biti uređena i kuhinja s elementima prilagođenim osobama u invalidskim kolicima.

"Imamo u Karlovcu prilagođenu radnu ploču u čajnoj kuhinji i ne možete vjerovati koliko je to veselje za neke osobe kada vide da se kolicima mogu podvući pod sudoper i oprati suđe", istaknula je Jurčević. Dodala je kako su mnogi u svojim domovima prezaštićeni, da im kažu 'nemoj se mučiti, budem ja, zalit ćeš se' pa se stanovi i ne nastoje prilagoditi potrebama invalida, a takve okolnosti, objasnila je, dovode do vrlo opasnog osjećaja bespomoćnosti i nekorisnosti.

Radni terapeuti i socijalni radnici polovicom listopada počet će s radionicama socijalno-komunikacijskih vještina.

U Dugoj Resi je oko dvije stotine osoba s invaliditetom, a očekuje se da će se odazvati njih 35.

Na otvorenju prostorija u Dugoj Resi u četvrtak bili su i predstavnici partnera na projektu, Karlovačke županije, grada Duge Rese i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. "Imamo trajnu potporu grada i već se pišu novi projekti za nastavak i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici ovoga kraja", rekla je voditeljica programa.

Hina

Foto: PIXSELL