Neobična direktiva: Smjernice Europske unije za ekološki prihvatljivo tulumarenje

Umjesto plastičnih čaša, koristite staklene. A pivopije mogu pivo piti ravno iz boca

 

Organiziranje zabave za prijatelje i obitelj vjerojatno donosi mnogo veselja, ali Europska unija upozorava da hedonizam opterećuje okoliš i nudi savjete kako prirediti 'tulum' i ostati ekološki čiste savjesti.

EU se žali da se na prosječnoj zabavi potroši mnogo neobnovljive energije i da iza nje ostane mnogo smeća. 
Smergy, tvrtka za uštedu energije koju sponzorira Europska komsija, ima plan o tome kako organizirati ekološki-prijateljski 'event'. 
Organizacija počinje prijevozom. Samostalni dolazak automobilom šteti okolišu, a znači i da vozači ne smiju konzumirati alkohol. Korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje automobila mnogo je bolja opcija. 
Svjetiljke na solarnu energiju mogu stvoriti ugodnu atmosferu, a i LED žarulje koriste mnogo manje električne energije od konvencionalnih, napominju u Smergyju. 
Korištenje recikliranog toaletnog papira u kupaonici i montiranje perlatora na slavine također štedi dragocjene izvore. 
Osim što kanape-sendviči izgledaju dobro, ne trebaju im papirnati ni keramički tanjuri koje poslije treba prati i pritom trošiti vodu. 
Umjesto plastičnih čaša, koristite staklene. A pivopije mogu pivo piti ravno iz boca. 
Nakon završetka zabave umjesto u alu-foliji sačuvajte ostatke u perivim plastičnim posudama s poklopcem, a za čišćenje koristite okolišu prijateljske deterdžente. 

Hina