Federacija BiH: Osobe s Down sindromom razvijat će kreativnost u 3DownPrint Klubu

"Ovo je projekt koji ima više aspekata, obrazovni, inkluzivni i istovremeno ulazi u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu", kaže Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja 'Život sa Down sindromom FBiH'

 

Listopad se u svijetu obilježava kao mjesec znanja o Down sindromu, a Udruženje 'Život sa Down sindromom FBiH' obilježava jesen na najbolji mogući način - pokretanjem inovativnog projekta 3D printa baziranog na tehnologijama posljednje generacije.

Tehnologije posljednje generacije pružaju velike mogućnosti za učenje, razvijanje kreativnosti kao i stjecanje radnih vještina. 3D printing je trenutno u svijetu najveći hit koji se koristi u mnogim aspektima života, od industrije i obrazovanja do umjetnosti i medicine.

Brzi razvoj ove tehnologije i sve veća dostupnost 3D pisača otvaraju nove mogućnosti primjene poput izrade prototipova proizvoda, suvenira, dijelova strojeva, raznih kućanskih predmeta, pa čak tkiva, organa, različitih proteza i drugo u medicini.

Prepoznajući veliki potencijal 3D printinga za djecu i osobe s Down sindromom, Udruženje 'Život sa Down sindromom FBiH' osnovalo jee 3DownPrint Klub kroz koji će djeca i mladi s Down sindromom, zajedno sa svojim vršnjacima, uz podršku produkt dizajnera, razvijati svoju kreativnost i maštu te dizajnirati proizvode prema svojoj želji i potrebi.

Uz pomoć 3D printera bit će im omogućeno da ono što su zamislili - isprintaju. Očekuje se da će više od 100 djece i mladih sudjelovati u radu ovog kluba.

3DownPrint Klub biće mjesto gdje će mladi s Down sindromom stjecati radne vještine na inovativan i kreativan način. Svi proizvodi isprintani 3D tehnologijom bit će ponuđeni na prodaju, čime se omogućuje samoodrživost ovog projekta, poručili su iz Udruženja 'Život sa Down sindromom FBiH'.

"Ovo je projekt koji ima više aspekata, obrazovni, inkluzivni i istovremeno ulazi u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu. Zbog toga nam stručnjaci iz YEP-a pomažu u kreiranju biznis plana kojim bi '3DownPrint Klub' stekao samoodrživost", izjavila je predsjednica Udruženja Sevdija Kujović.

Priojekt 3D printa realizuje se uz podršku donatora - Veleposlanstva Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Veleposlanstva Nizozemske.

Izvor: Klix

 

Povezane vijesti