URIHO: Naš kompleks na Kajzerici za osobe s invaliditetom daje novi identitet Zagrebu

"URIHO je s kompleksom na Kajzerici ponovno napravio hrabar iskorak koji će nam svima biti od velike važnosti, ne samo za osobe s invaliditetom. Kompleks URIHO na Kajzerici, naime, daje novi štih sveukupnom identitetu Zagreba", zaključuje Branimir Šutalo, bivši novinar In Portala

Jelena Pavičić Vukičević, Višnja Fortuna i Josip Držaić

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – URIHO - najveća je i najstarija zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj te predstavlja uzor za sve druge institucije i organizacije u kojima rade osobe s invaliditetom. Realizacijom kompleksa na Kajzerici, prezentiranog u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, objedinit će se sve jedinice URIHO-a koje se trenutačno nalaze na 15 različitih lokacija.

U Staroj gradskoj vijećnici Studiju predizvodljivosti kompleksa URIHO na Kajzerici predstavili su ravnatelj ustanove Josip Držaić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna uz nazočnost potpredsjednice Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević te predstavnika zagrebačke gradske vlasti.

Iz studije proizvodljivosti koju je izradila tvrtka Urbanex, a sastoji se od socioekonomske analize te analize troškova i koristi, jasno je da je projekt izgradnje kompleksa URIHO na Kajzerici prihvatljiv za sufinanciranje iz javnih izvora zbog jasne ekonomske isplativosti i društvenih koristi. Predviđena vrijednost gradnje i opremanja cijelog kompleksa na Kajzerici je oko 280 milijuna kuna bez PDV-a, a sastoji se od rehabilitacijsko-proizvodnog segmenta, multifunkcionalne sportske dvorane u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom te edukacijsko-rehabilitacijskog segmenta sa smještajnim kapacitetima.

Sva projektna dokumentacija je gotova i čeka se na otvaranje natječaja sredinom 2016. za apliciranje za sredstva iz europskih fondova. Predviđa se da Urihova Kajzerica dobije status prioritetnog projekta strateškog značenja, a 2017. realno se može očekivati početak provedbe.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Višnja Fortuna istakla je da Grad Zagreb već 15 godina provodi sustavni model djelovanja prema osobama s invaliditetom, koji u Zagrebu čine oko 11 posto građanstva. Istaknula je da je nositelj projekta kompleksa na Kajzerici upravo ustanova URIHO čiji je osnivač Grad Zagreb. Budući kompleks na Kajzerici omogućit će više radnih mjesta za osobe s invaliditetom, ali i proširenje djelatnosti URIHO-a uvođenjem novih zanimanja u zaštitnim segmentima, s tendencijom da kompleks postane referentni centar.

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić kazao je da je upravo u Gradskoj skupštini gradonačelnik Milan Bandić prije petnaest godina predložio da se ovoj ustanovi pruži konkretna pomoć, ne samo verbalna koja neće dati konkretnih rezlutata. Sačuvane su sve nekretnine ustanove, radna mjesta i na osnovi toga danas se može govoriti o realizaciji navedenog projekta.

"Doba u kojem živimo je vrijeme promjena i novih mogućnosti, no i vrijeme izazova, a to svakako jest projekt na Kajzerici koji URIHO planira realizirati. Ustanova smo s tradicijom dugom gotovo sedam desetljeća i znamo kako zapošljavati i profesionalno rehabilitirati osobe s invaliditetom. Stoga vas molim da nas podržite u realizaciji kompleksa na Kajzerici jer je to naša budućnost", zaključio je Držaić.

Potpredsjednica zagrebačke skupštine Jelena Pavičić Vukičević, u ime gradonačelnika Milana Bandića, uputila je poruku kako osobe s invaliditetom i dalje trebaju podršku za život u zajednici, na čemu treba sustavno i zajednički raditi. U tom je kontekstu Zagreb uistinu zaslužio titulu socijalno osjetljivog grada, što je prepoznato i izvan granica Hrvatske. Grad Zagreb i dalje će sustavno raditi na većem zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i na svim pratećim a ne manje bitnim vitalnim projektima - od obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, do sportskih i kulturnih djelatnosti.

"Svima onima koji nas prozivaju da pogodujemo ustanovi URIHO kažem da smo to za osobe s invaliditetom dužni činiti, ne samo zbog toga što je Grad Zagreb osnivač ove ustanove. Naše je pravo, ali obveza, naručivati usluge i proizvode ustanove čiji su zaposlenici, njih više od 60 posto, osobe s invaliditetom. Izgradnja kompleksa URIHO na Kajzerici poboljašt će kvalitetu života, ne samo osoba s invaliditetom, već i svih građana u tom dijelu Zagreba", zaključila je Jelena Pavičić Vukičević.

Svjetska i europska prvakinja u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, Sandra Paović, posebno je pohvalila sportsku dvoranu unutar budućeg kompleksa URIHO na Kajzerici.

"Nama je prijeko potrebna multifunkcionalna dvorana! Koristimo dvorane po cijelom gradu, Zagreb zaista čini sve za razvoj sporta osoba s invaliditetom. No, neke dvorane nisu prilagođene, nema sanitarnog čvora, nema uvjeta za treniranje. Da bi mogli mirno trenirati, sudjelovati na međunarodnim turnirima i dati svoj maksimum, donijeti medalje, želim da se projekt URIHO na Kajzerici što skorije ostvari", poručila je svjetska prvakinja u stolnom tenisu.

Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik za osobe s invaliditetom u uredu zagrebačkog gradonačelnika te bivši novinar In Portala, kaže kako ga je posebno dojmila činjenica da je kompleks URIHO na Kajzerici, uz ostalo, zamišljen i kao prostor u kojemu će osobe s invaliditetom predstavljati svoju kulturnu djelatnost.

"Ponosan sam na činjenicu da sam bio dijelom In Portala, prvog medija koji ukazuje na potrebu prilagodbe kulturnih sadražaja osobama s invaliditetom, a ustanova URIHO imala je hrabrosti i vizije pokrenuti ovaj medijski projekt, na ponos i korist OSI zajednice. URIHO je s kompleksom na Kajzerici ponovno napravio hrabar iskorak koji će nam svima biti od velike važnosti, ne samo za osobe s invaliditetom. Kompleks URIHO na Kajzerici, naime, daje novi štih sveukupnom identitetu Zagreba", zaključuje Šutalo.

Piše: Božica Ravlić

Foto: Luka Đukez

 

Povezane vijesti