Leptirići: Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve

Brojni roditelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom nalaze se u ulozi skrbnika 24 sata dnevno. a upravo tu neophodnu pomoć pruža udruga iz Metkovića

 

Podizanje djece s teškoćama u razvoju, te briga i skrb o njima kao odraslim osobama s invaliditetom postavljaju razne izazove pred roditelje.

Često zanemaruju vlastite životne potrebe, odustaju od planiranih aktivnosti namijenjenih vlastitom opuštanju i razvoju, čak i od socijalnih kontakata. Brojni roditelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom nalaze se u ulozi skrbnika 24 sata dnevno. Unatoč njihovoj ljubavi prema djetetu, briga može biti iscrpljujuća: emocionalni i fizički život podređen je djeci. Stoga im je svakako potrebno vrijeme za odmor i opuštanje. Prema dostupnim podacima, 70 posto brakova u Hrvatskoj se razvede ako imaju dijete s teškoćama u razvoju. To je vapaj roditelja za pomoć, na koji kao šira zajednica moramo reagirati u skladu s mogućnostima.

"Osluškujući potrebe svojih članova u Leptirićima, odlučili smo posebnu pažnju posvetiti našim Redovnim članovima, roditeljima djece s teškoćama u razvoju, ne smanjujući usluge za naše Nominalne članove, djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom", rekla nam je Ivana Nikolac, voditeljica odnosa s javnošću udruge Leptirići.

 

"Odlučili smo reagirati na slijedeći način: svim roditeljima koji nisu vozači ili ne posjeduju automobil u svakom trenutku na usluzi je usluga prijevoza novim kombi vozilom prilagođenim za prijevoz djece i osoba u kolicima. Vozilo je opremljeno rampom, setom sigurnosnih pojaseva kao i dvjema auto sjedalicama za djecu. Svim ostalim članovima vozilo je na raspolaganju sukladno Pravilniku o korištenju kombija. Na sve aktivnosti u organizaciji Udruge naš vozač s iskustvom prevest će vas sigurno na odredište bez sufinanciranja.

U cilju razvijanja novih izvaninstitucionalnih usluga u lokalnoj zajednici zaposlili smo osobu na puno radno vrijeme. Nova socijalna usluga – usluga organiziranja slobodnog vremena djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te njihovih roditelja - osigurava se u cilju razvoja podrške za roditelje, neovisnijeg življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, direktne pomoći u kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Možete u udruzi ostaviti dijete na čuvanje sat ili dva dok obavite svoje obaveze, druženje (odlazak u šetnju, na sladoled, razne radionice u Udruzi za razvoj socijalnih i kreativnih vještina), informiranje građana o potrebama, pravima i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te njihovih roditelja. Rehabilitacija djece s cerebralnom paralizom je uporan i stalan proces s često vrlo skromnim rezultatom, što pokazuje važnost kontinuirane fizioterapije. Obzirom na nedovoljan broj fizioterapijskih tretmana u postojećim ustanovama, u udruzi Leptirići odlučili smo reagirati zapošljavanjem višeg fizioterapeuta na puno radno vrijeme.

Ivana Nikolac

Projekt 'Pomozimo im poletjeti' sufinancirat će Grad Metković, na čemu im se i ovim putem od srca zahvaljujemo. Napokon će sva djeca imati kontinuiranu fizioterapiju, a pravo na uslugu masaže imaju i roditelji. Znajući da mnogi naši roditelji nisu u mogućnosti djeci osigurati marendu u školi, uključili smo se i u borbu protiv siromaštva, projektom koji je ocijenjen kvalitetnim u Ministarstvu socijalne politike i mladih. U partnerstvu sa školom Don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, udruga Leptirići svima koji su socijalno ugroženi osigurat će topli obrok u školskoj godini 2015/2016. Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta već treću školsku godinu kroz projekt izvaninstitucionalnog obrazovanja financira edukaciju i rehabilitaciju djece i roditelja s defektologom i logopedom, te pomoć u savladavanju gradiva. Svaki ponedjeljak u prostorijama udruge u Metkoviću organizirano je druženje roditelja u novom prostoru koji smo iznajmili i opremili mini kuhinjom, računalom, društvenim igrama i sanitarnim čvorom. Družimo se, razmjenjujemo iskustva, olakšamo dušu jedni drugima, spoznajemo sebe i svoje mogućnosti u cilju smanjenja stresa kod roditelja. Nastojimo brinuti i o duhovnom životu naših članova. Jedina smo udruga iz doline Neretve koja četvrtu godinu kontinuirano sudjeluje na Međunarodnom hodočašću za osobe s invaliditetom i njihove roditelje u Međugorju. Četiri dana boravka u hotelu, pun pansion, kao i prijevoz besplatni su. Kako niti jedno dijete s teškoćama u razvoju u dolini Neretve ne bi bilo bez asistenta u nastavi, putem mjere Javnih radova 'Mladi za mlade-pomoćnik u nastavi' zaposlili smo tri asistenta. Trenutačno smo u fazi iznajmljivanja, adaptacije i opremanja prostora 'Kabineta za radnu terapiju.

Članovi udruge mogu postati svi građani Republike Hrvatske i van nje koji se slažu s programima i žele pomoći. Redovni članovi su roditelji ili uži članovi obitelji (maksimalno dvoje) nominalnog člana. Nominalni članovi su djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom. Članovi prijatelji su svi oni koji žele promicati rad Udruge", kaže na kraju Ivana Nikolac.

Više o Leptirićima i uključivanju u rad udruge na stranici www.udrugaleptirici.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti