Karlovac: Osobama s invaliditetom asistenti, asistentima posao

U Hrvatskoj na teret države osobne asistente ima 631 osoba s invaliditetom, a sada će svoje asistente na godinu dana dobiti još 500 osoba

 

Edukacijom osoba s invaliditetom Karlovačke županije u subotu je u Karlovcu započela realizacija projekta „Širenje usluge osobne asistencije“ kroz koji će osobne asistente na godinu dana uskoro dobiti 500 osoba u Hrvatskoj.

U Karlovačkoj će županiji asistente dobiti 22 korisnika pa su korisnici danas prošli edukaciju, tijekom koje im je psihologica Maja Bjelić rekla da je važno da njihov odnos s asistentom bude poslovan te da, ukoliko nešto na početku ne štima, korisnik bez odgode to kaže asistentu.

Predsjednica Saveza hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara Majda Knežević, koja se kreće u invalidskim kolicima, naglasila je da je u korištenju usluga asistenata jako važno što bolje isplanirati obaveze odnosno točno odrediti uslugu koja bi, u 80 sati mjesečne asistencije kroz godinu dana, najviše pomogla korisniku.

"Nekome su najvažniji poslovi oko higijene i slično, ali drugima je najvažnije redovito odlaženje na tečaj stranog jezika, odlazak u kino ili u kupovinu, na izlet, u posjet prijatelju ili liječniku, a asistent sve zadatke koje dobije treba izvršiti, jer je korisnik kao poslodavac odlučio da upravo te aktivnosti unapređuju njegov život", rekla je Knežević.

Osim što pomaže invalidima, projekt pomaže i nezaposlenima jer omogućava zapošljavanje i to teže zapošljivih skupina s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: mlađih od 29 godina, žena starijih od 45 godina i muškaraca iznad 50. Voditeljica projekta Marica Mirić rekla je da će njihova usluga biti plaćena 25 kuna po satu, što je za 80 sati 2.000 kuna mjesečno neto, uz staž i pravo na godišnji odmor.

U Hrvatskoj na teret države osobne asistente ima 631 osoba s invaliditetom, a sada će svoje asistente na godinu dana dobiti još 500 osoba. 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom, kao krovna organizacija, dogovorila je s nadležnim ministarstvom da će, najkasnije do ljeta 2016., na Socijalni fond aplicirati veliki projekt za istu uslugu, ali na rok od četiri godine, a namjera je da do 2020. te usluge uđu u hrvatske propise kao trajna prava, s kriterijima za certificirane usluga i standarde, zaključila je Mirić.

Vrijednost projekta je 27 milijuna kuna, a obuhvaća 44 zasebna projekta u Hrvatskoj kroz koje će, s jedne strane, 500 nezaposlenih osoba dobiti posao, a s druge strane, 500 osoba s invaliditetom dobiti asistente za kvalitetniji život.

 "jačanje socijalnog uključivanja osoba u nepovoljnom položaju"

Hina