HND: Presuda protiv Novog lista i novinara Ciglenečkog napad na slobodu medija

Utuženi tekst "Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj" kolumna je u kojoj je novinar, dugogodišnji pratitelj i komentator političkih zbivanja u Hrvatskoj, iznio osobno mišljenje

Sudac Ivan Turudić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u četvrtak kako je nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu da Novi list i njegov novinar Dražen Ciglenečki moraju solidarno platiti 150.000 kuna sa zateznom kamatom sucu Ivanu Turudiću novi napad na slobodu medija i javnoga izražavanja.

Utuženi tekst pod naslovom "Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj", objavljen 27. studenoga 2014. godine, autorska je kolumna u kojoj je novinar, dugogodišnji pratitelj i komentator političkih zbivanja u Hrvatskoj, iznio osobno mišljenje. Novinar u tekstu tvrdi da javno iznesene političke ocjene utjecajnoga suca imaju daleko veći i štetniji utjecaj na domaću javnost od izjava optuženika za ratne zločine iz susjedne države, a nije usporedio Ivana Turudića s Vojislavom Šešeljem, napominje HND.   

"Zabrinjava nas i činjenica da je tužitelj predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, dakle suda koji bi trebao odlučivati po žalbi na odluku suda koji je donio presudu u ovome slučaju. Također, dan nakon objave utužene kolumne Udruga hrvatskih sudaca (UHS) uputila je javni poziv HND-u da osudi taj tekst, a iako je sutkinja Perica Norac-Kevo, koja je donijela prvostupanjsku presudu, članica UHS-a nije prihvaćen zahtjev obrane za njenim izuzećem".

Na kraju, ali ne najmanje važno, nakon donošenja osuđujuće presude protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkoga sutkinju koja je tako presudila Državno sudbeno vijeće unaprijedilo je imenovanjem za sutkinju Županijskog suda u Velikoj Gorici, navodi se u priopćenju.

HND će o tom slučaju obavijestiti novinarske međunarodne organizacije, kao i one koje se bave zaštitom slobode izražavanja, a u nastavku procesa kao prijatelj suda (amicus curiae) podržati Novi list i Ciglenečkog.     

Hina

Foto: PIXSELL