Osoba s invaliditetom koja živi u izolaciji i u strahu da će oboljeti od karcinoma

PITANJE: D. H. Poštovani, imam 55 godina i skoro da ni ne izlazim iz kuće. Navikao sam na takav život i, dapače, sretan sam i zadovoljan.

 

Razlog boravka unutar sigurnosti doma operacija je oba kuka nakon koje se teško krećem čak i uz pomoć hodalice. Bio sam prisiljen početi koristiti invalidska kolica. Javljam se s problemom na koji se nadam imate odgovor. Već mjesecima povremeno primijetim trag krvi u stolici. Ne znam što poduzeti, liječnica nikako da digne slušalicu, pa vas molim za savjet. Bojim se da nije u pitanju rak debelog crijeva, pa mi recite i koji su još znakovi mogući i kako da potvrdim ili opovrgnem svoju sumnju?

ODGOVOR: Nazovite besplatni telefon 0800 85 86 i učinite testiranje koje vam može spasiti život. Ukoliko je test na krv u stolici pozitivan osobu se poziva na kolonoskopiju kako bi se utvrdio razlog krvarenja.

Zavodi za javno zdravstvo županija na kućne adrese šalju pozivna pismo za testiranje na okom nevidljivu krv u stolici i s obzirom na vaše godine čudi da ga već ranije niste primili. Osobe koje su odlučile napraviti test i tako zaštititi svoje zdravlje, trebaju pročitati brošuru koja je priložena u kuverti, te poslati ispunjen i potpisan pristanak. Nakon toga će iz zavoda biti poslani test-kartoni s detaljnom uputom za uzimanje uzoraka kao i anketa koju treba ispuniti zbog dodatnih podataka. Ciklus pozivanja traje tijekom dvije godine, a kao test u probiru se koristi test na okom nevidljivu krv u stolici. Osobe koje žele nešto učiniti za svoje zdravlje, trebaju potpisani pristanak za pretragu poslati u priloženoj kuverti već adresiranoj na pripadajući zavod. Ako slučajno netko zabunom baci kuvertu u smeće, može, nazvati besplatni telefon županijskog, odnosno gradskog zavoda te zatražiti testove. Osobe pojedinih godišta se pozivaju određenim redoslijedom. Nakon što je ZJZ zaprimio pristanak, na kućnu adresu šalje se kuverta s test kartonima, detaljnom uputom o prikupljanju i nanošenju uzorka stolice.

U Republici Hrvatskoj se od 2008. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Ministarstvo zdravlja nastavlja s provedbom ovog programa s ciljem što ranijeg otkrivanje raka debelog crijeva testiranjem stolice na prisutnost golim okom nevidljive krvi (okultno krvarenje). Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem i sprječavanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života. Neposredni cilj programa je otkrivanje raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, te smanjenje smrtnosti za 15 posto u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

Čimbenici rizika za razvoj raka debelog crijeva su dob tj. 90 posto raka debelog crijeva javlja se u osoba starijih od 50 godina, postojanje raka debelog crijeva u obitelji, dugotrajne upalne bolesti crijeva, primjerice ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest, polipi debelog crijeva, prehrana bogata masnoćama s visokim sadržajem kolesterola uz malo prehrambenih vlakana, ograničena fizička aktivnost i prekomjerna tjelesna težina, neka nasljedna stanja, primjerice obiteljska polipoza može biti uzrokom nastanka raka debelog crijeva u relativno ranoj dobi.
Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5 posto rizika da će do 74 godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5 posto rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

In Portal

 

Povezane vijesti