Mediji i politika: Tko je gospodar a tko sluga

Profesorica Goderbauer-Marchner i Hans Peter Niedermeier, ravnatelj Instituta za izobrazbu novinara i stipendiranje Zaklade Hanns Seidel, bili su gosti konferencije koja je, pod nazivom "Mediji i politika - Izazovi 21. stoljeća " danas održana na Fakultetu političkih znanosti

Etika i vjerodostojnost trebaju biti uvijek, a danas posebice, neupitni temelji medija, a novinari maju zahtjevnu zadaću razjašnjavati činjenice koje danas svatko tumači na svoj način, ističe profesorica Gabriele Goderbauer-Marchner s muenchenskoga Sveučilišta Bundeswehr.
Profesorica Goderbauer-Marchner i Hans Peter Niedermeier, ravnatelj Instituta za izobrazbu novinara i stipendiranje Zaklade Hanns Seidel, bili su gosti konferencije koja je, pod nazivom "Mediji i politika - Izazovi 21. stoljeća " danas održana na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u suorganizaciji toga fakulteta, Zaklade Hanns Seidel i znanstvenoga časopisa "Medijske studije".

Ugledni gosti iz Njemačke govorili su okupljenima, većinom studentima, o tomu koliki je utjecaj medija na političke izbore te o kvalitetnom novinarstvu i ulozi društvenih mreža.

Kreiranje političkog odlučivanja

Hans Peter Niedermeier istaknuo je kako mediji ne odlučuju o ishodu političkog odlučivanja na izborima, ali imaju veliku ulogu u ukupnome procesu. Potkrijepio je to primjerima iz njemačke prakse, rekavši kako mediji imaju veliku moć na prikazivanje politike koja je sve personaliziranija što, pak, pokazuje da je imidž bitniji od kompetencije političara u okvirima današnje makropolitičke situacije.

Profesorica Goderbauer-Marchner govorila je o novim medijima i zaključila kako oni čine novinarski poziv još zahtjevnijim zbog pitanja pravne kompetencije, što je onda usko vezano uz vrhunsku naobrazbu.

Studente su u raspravi aktualizirali medijske izazove pa ih je zanimalo i mišljenje njemačkih profesora o prosvjedima u Turskoj koji su počeli prošloga petka u Istanbulu kao buna protiv gradnje trgovačkoga centra na mjestu zelenog trga Taksim, a razbuktali se u pokret otpora prema vladi premijera Erdogana i islamizmu.

Tako su se i studenti u konferencijskoj dvorani pridružili svojim kolegama koji su prije toga ispred zgrade Fakulteta političkih znanosti porukama izrazili potporu prosvjednicima u Turskoj.

Regulacija istraživanja javnog mnijenja

Za profesoricu Goderbauer-Marchner, turski prosvjedi primjer su kako javni mediji mogu blokirati informacije, odnosno ponovo postavljaju pitanje tko 'stoji' iza informacija koje oblikuju javni mediji kao što je to, rekla je, bio slučaj tijekom Olimpijskih igara u Pekingu.

O odnosu medija i politike u Hrvatskoj govorila je docentica Marijana Grbeša i upozorila da i 23 godine od osamostaljenja Republike Hrvatske ne postoji regulacija u medijskom pokrivanju izbornih kampanja, što je elaborirala na primjeru nepostojeće regulacije objavljivanja istraživanja javnoga mnijenja.

Njezina kolegica docentica Tena Perišin osvrnula se na aktualne pokušaje da se javni servis - HTV promijeni tako da do 2017. godine postane u pravom smislu primjer konvergiranoga novinarstva. Perišin smatra da su takve promjene na HRT-u nužne i podsjeća da je finska televizija uspješno završila taj proces koji je počela 2001. godine, Ocijenila je da se dio zaposlenika HRT-a protivi promjenama.

Hina