Fukušima dobila struju. Nema opasnosti od radijacije

Opasnost još nije potpuno nestala obzirom da je nestankom struje došlo do prekida povezanosti s glavnim komandim pločama te su neki radovi uslijed saniranja nastalih problema improvizirani u vrijeme najjače nuklearne krize

U nuklearnoj elektrani Fukušima  mogu odahnuti. Nakon što je postrojenje bilo bez struje više od 30 sati, a samim time i bez sustava za hlađenje, opskrba električnom energijom ponovno je uspostavljena, potvrdili su iz tamošnje elektroenergetske tvrtke TEPC-o, a prenosi New York Times. No, opasnost još nije potpuno nestala obzirom da je nestankom struje došlo do prekida povezanosti s glavnim komandim pločama te su neki radovi uslijed saniranja nastalih problema improvizirani u vrijeme najjače nuklearne krize.   

Bez električne energije nisu se mogli hladiti bazeni u kojima se nalazio radioaktivni otpad, a čija temperatura ne smije prijeći sigurnosnih 65 stupnjeva Celzija.

U tijeku je istraga o uzrocima nestanka električne energije u Fukushimi, a sumnja se da je do incidenta moglo doći zbog neispravnog prekidača za struju, priopćili su iz TEPCO-a.

VLM