UNICEF: Dođite u naš Muzej realnosti i osjetite kako je to 'izgubiti tlo pod nogama'

Muzej kroz realno interaktivno iskustvo otvara nove poglede na današnji svijet u kojem zbog siromaštva, elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece

 

U povodu 69. rođendana UNICEF-a, njegov ured u Hrvatskoj organizira Muzej realnosti, prvi takve vrste u svijetu u kojem će posjetitelji moći osjetiti kako je "izgubiti tlo pod nogama" u razornom potresu i virtualno ući u najveći izbjeglički kamp na Bliskom istoku i zamijeniti uloge s djecom koja u njemu žive.

Otvorenje Muzeja realnosti najavljeno je za 14. prosinca u zagrebačkom Muzeju iluzija, koji je svoj prostor ustupio postavu koji nudi potpunu suprotnost od svijeta iluzija - realno interaktivno iskustvo koje otvara nove poglede na današnji svijet u kojem zbog siromaštva, elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece.

Tehnikom "virtualne stvarnosti", uz pomoć specijalnih naočala i slušalica, posjetitelji će moći "ući" u film "Oblaci iznad Sidre", snimljen za UN, u kojem je prikazan jedan dan života kroz oči djevojčice Sidre, koja živi u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu. U kampu je 80.000 ljudi, a više od polovice su djeca. Sidra je jedno od 5,5 milijuna sirijske djece čiji je život ugrožen ratom.

Film je prikazan u Velikoj Britaniji, Meksiku, Luksemburgu, Koreji, Novom Zelandu i Maleziji, a trodimenzionalni doživljaj života djeteta u izbjegličkom kampu mnoge je građane u tim zemljama naveo da i sami počnu pomagati sirijskoj djeci. Također je dobio nagradu na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest.

Od početka izbjegličke krize, koja je zahvatila i Hrvatsku, UNICEF je aktivno sudjelovao u radu na terenu i s partnerima je pružio psihosocijalnu podršku za više od 10.000 djece. U centru za mame i bebe u Opatovcu, a odnedavno u Slavonskom Brodu, UNICEF-ov tim skrbi za najmlađu djecu i njihove majke, te pruža podršku trudnicama.

Kako bi prepoznali i adekvatno zbrinuli djecu bez pratnje, UNICEF je s Ministarstvom socijalne politike i mladih educirao 20 stručnjaka iz socijalne skrbi, te u brojnim slučajevima pomogao u ponovnom spajanju razdvojene djece s njihovim obiteljima.

Svu tu materijalnu pomoć, kao i stručnu podršku koju svakoga dana neprestano pruža tim od 25 do 30 ljudi, omogućili su hrvatski građani i tvrtke koji su donirali oko 1,3 milijuna kuna za pomoć izbjegloj djeci, pokazuju podaci hrvatskog Ureda UNICEF-a.

UNICEF je utemeljen 11. prosinca 1946. na Osnivačkog skupštini Ujedinjenih naroda sa ciljem pomoći europskoj djeci nakon Drugog svjetskog rata. Nakon Europe pomoć je usmjerio na druge dijelove svijeta - Afriku, Aziju i Južnu Ameriku, da bi nakon pada socijalizma pomoć ponovno bila usmjerena na Europu, i to na njen istočni dio, a danas na bliskoistočne zemlje iz kojih, zbog rata i siromaštva, sa svojim roditeljima bježe mnoga djeca.

Hina

 

Povezane vijesti