Trudnica s invaliditetom koja strahuje da neće prepoznati potrebe svoje prve bebe

PITANJE: S. D. Poštovani, imam 23 godina i trudna sam pet mjeseci. Razmišljam o svemu i svačemu, no brine me hoću li se znati ponašati kako treba i prepoznati potrebe svoje bebe.

 

Imam lakši invaliditet, suprug je zdrav i ovo nam je prvo dijete. Suprug radi i znam da se nema namjeru puno angažirati oko bebe, jer se i sad boji uopće uzeti u ruke djecu naših prijatelja. Bojim se hoće li beba puno plakati i što tada? Svekrva se nudi da će doći i ostati prvih dana kako bi pomogla, no ja želim sama brinuti o svom djetetu. Mislite li da sam u pravu ili trebam prihvatiti pomoć? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR: Roditelji trebaju biti pripremljeni na to da je za bebe rođenje veliki šok. Za većinu roditelja bebino ponašanje je prilično zamorno i djeluje na česte promjene raspoloženja i osjećaj nemogućnosti da se izbore s takvim situacijama. Stoga se nemojte živcirati zbog svake sitnice. Pokušajte smanjiti spremanje, ne ljutite se na suprugova prespavana noćna buđenja i obroke, posebno ako dojite. Zbog stalne iscrpljenosti pokušajte pratiti bebin ritam spavanja i odmarajte se kada i ona utone u san.

Beba koju dočeka emocionalno stabilna, otvorena, sretna mama osjećat će se sigurna te će tako izgrađivati povjerenje u mamu i život, a posljedično će i lakše tonuti u san. Nesigurnost majke rezultira time da djetetov sustav biva prožet strahom jer se ne uspijeva povezati s mamom i osjetiti se sigurnim, pa jedino što djetetu ostaje kao mogućnost je da plačem pokuša dozvati mamu u odnos povezanosti i dobiti od nje emocionalnu utjehu. Za tu svrhu priroda je bebu opremila vrlo moćnim glasnicama s iritantnim tonom, kojeg je teško ignorirati. Taj vapaj djeteta i poziv u pomoć još uvijek veliki dio roditelja potpuno krivo shvaća, smatrajući to manipuliranjem i bezrazložnim maltretiranjem od strane djeteta. Nažalost još uvijek je jako raširena ideja da trebamo ostaviti dijete da plače jer tako jača pluća. To je medicinska stranputica i zabluda kao i puštanje krvi bolesnicima s ciljem da ozdrave.

Ponekad plakanje nema veze s roditeljskim greškama ili nesavršenostima. Jako je važno razumjeti da dijete ima potrebu isplakati svoje, nama nevidljive i teško shvatljive, frustracije.

Kako biste stvorili najbolje uvjete za spavanje, evo nekoliko osnovnih pravila koje bi trebalo ispuniti: odgovarajuća temperatura sobe, bebu pokrijte lakim, slojevitim prekrivačima i nemojte koristiti jastuk ili poplun ako je beba suviše mala. Najvažnije pravilo je da se ne puši u prostoru gdje beba spava, a poželjno je ni u cijelom stanu. Bebe su sklone reakcijama na grinje iz prašine. Zato redovno perite posteljinu, zavjese i mekane igračke. Izbjegavajte tepihe u spavaćoj sobi koji su izvor ovih napasnika.

U prvim danima prihvatite sve ponude za pomoć. Ako vam tko predloži da skuha ručak ili obavi kupovinu, ne budite preponosni prihvatiti ponudu. Budite fleksibilni i nemojte previše planirati. Zaboravite na kućne poslove i vanjski svijet. Upoznajete svoju bebu, a ona uči sve o vama. To je početak sasvim novog života za sve vas.

In Portal