Medicinska marihuana: Pet glavnih simptoma koje pouzdano liječi kanabis

Grčenje i mišićni spazmi, depresija, multipla skleroza, inkotinencija, seksualna disfunkcija... samo su neke od tegoba kod kojih je medicinska marihuana u istraživanjima pokazala blagotvoran učinak

 

Nedavno je i u Hrvatskoj odobrena upotreba kanabisa (medicinske marihuane) u svrhu liječenja teških bolesti.
Ove preparate na recept mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.
Hrvatski pacijenti također mogu na cijelom području EU kupiti i unijeti u Hrvatsku preparate na bazi medicinskog kanabisa, bez straha od prekršajnih i kaznenih posljedica.
Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju doktori obiteljske medicine, po preporuci specijalista, na neponovljivi recept.
 Liječnici mogu propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, a liječenje može trajati najviše 30 dana, dok količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama.

Multipla skleroza (MS) je kronična degenerativna bolest centralnog živčanog sustava koja uzrokuje upale, mišićnu slabost i gubitak motoričke koordinacije.
Tijekom vremena oboljeli postaju invalidni, a u nekim slučajevima bolest može biti fatalna.
Ovo je teška bolest, ali zato postoji nekoliko metoda koje značajno mogu ublažiti njezine simptome i oboljelima omogućiti kvalitetniji život.
Među najpoznatijima je i kanabis (lat. Cannabis indica), poznat i kao marihuana, trava, indijska konoplja.
Sve je više znanstvenih dokaza i - jednako važno, osobnih iskustava oboljelih kojima je kanabis spasio i olakšao život.
Oboljelima od MS-a medicinski kanabis pomaže kod:
- kronične boli
- depresije
- slabosti
- grčenja
- ataksije
- emocionalnih promjena
- seksualne disfunkcije

Pet glavnih simptoma koje liječi kanabis

1. Upala neuralnog tkiva
Upala neuralnog tkiva primarni je simptom multiple skleroze.
Kanabis je naširoko poznat po smanjivanju upala i koristi se tisućama godinama od strane liječnika i travara diljem svijeta.
Prošlih godina antiupalno djelovanje kanabisa detaljno je istraženo i dovelo je do proizvodnje lijekova i pripravaka na bazi marihuane.
Znanstveno je dokazano da kanabis ima neurozaštitni efekt i smanjuje upalu neuralnog tkiva.
2. Bol u mišićima
Bol je jedan od najgorih simptoma MS-a i pogađa 50 do 70 posto oboljelih.
Javlja se kao direktna posljedica upale neuralnog tkiva ili kao rezultat mišićnih spazama i grčenja zbog pritiska u mišićno-koštanom sustavu.
U kliničkim studijama 2005. lijekovi bazirani na kanabisu primijenjeni u obliku oralnog spreja pokazali su značajno djelovanje u smanjivanju boli i problema sa spavanjem kod oboljelih od multiple skleroze.
Pušenje kanabisa također je bilo učinkovito u nekoliko studija, uključujući i istraživanje na 112 pacijenata u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu u kojoj je većina sudionika prijavila smanjenu bol nakon tretmana.
Znanstvena studija iz 2007. ukazala je da je prirodni THC djelotvorniji od sintetičkog oblika THC-a.

3. Grčenje i mišićni spazam

Iznenadni mišićni grčevi, nesvjesne kontrakcije mišića ili mišićnih skupina također su jedan od glavnih simptoma MS-a koji pogađa 80 posto pacijenata.
Dokazano je da kanabis smanjuje učestalost i intenzitet grčenja.
Studija iz 2005. otkrila je kako je kod 37 od 50 pacijenata primijećeno poboljšanje u pokretljivosti i, istovremeno, smanjenje mišićnih spazama.
Studija iz 2007. pokazala je kako su pripravci od kanabisa bili učinkovitiji od placeba u tretiranju mišićnog grčenja.
Smatra se da kanabis ima ovakav učinak zato što smanjuje upale neurona i usporava sveukupni napredak bolesti.
4. Depresija
Klinička depresija često je obilježje MS-a i pogađa do 50% oboljelih.
Depresija se vjerojatno javlja zbog oštećenja živaca koji reguliraju raspoloženje, ali može bit i nuspojava lijekova za usporavanje progresije multiple skleroze.
Osim depresije, MS mogu pratiti i simptomi emocionalne disfunkcije. Nekoliko studija upućuje na izraženo antidepresivno djelovanje kanabisa.
Endokanabinoidi igraju važnu ulogu u regulaciji osjećaja sreće.
Intenzitet učinka kanabisa na raspoloženje ovisi o određenoj genetskoj varijaciji. Zato na neke ljude može djelovati jače, a na neke slabije.

Više od 90 posto od 112 pacijenata prethodno spomenutih u članku, prijavilo je olakšanje od simptoma depresije i emocionalne disfunkcije tijekom uzimanja medicinskog kanabisa.
Način učinka marihuane na raspoloženje je kompleksan i može se pripisati sveopćem poboljšanju stanja organizma, uključujući olakšanje od stresa, bolova i grčenja.
5. Probavne tegobe
Multipla skleroza izaziva i niz gastrointestinalnih tegoba.
One uključuju abdominalnu bol, konstipaciju koja pogađa oko 50 posto pacijenata, te fekalnu inkontinenciju koja pogađa 30 do 50 posto oboljelih.
Ćak 51 do 60 posto pacijenata u studijama prijavilo je da je inkontinencija bila smanjena upotrebom kanabisa. Kod 44 posto je fekalna inkontinencija bila reducirana, a 30 posto je prijavilo olakšanje od konstipacije.
Kanabis se dugo povezuje s liječenjem gastrointestinalne disfunkcije uključujući i IBS te Chronovu bolest.

Postoji li opasnost kod uzimanja konoplje u svrhu liječenja? Ne postoji niti jedna dokumentirana smrt povezana s predoziranjem marihuanom ili THC-om.
Nije dokazano da uzrokuje fizičku ovisnost, pa čak ni kod dugogodišnjih konzumenata.
Što se tiče psihičke ovisnosti, po tom pitanju lako dostupni duhan je opasniji, a i alkohol je štetniji od kanabisa.

Analizom dostupnih lijekova i postupaka liječenja multiple skleroze došlo se do zaključka kako je učinak kanabisa najbolji od lijekova koji se trenutno upotrebljavaju.
Većina tih lijekova koristi se samo za simptomatsko liječenje i u stvarnosti ne usporava progresiju bolesti. Ujedno su agresivni i imaju ozbiljne nuspojave. S druge strane, kanabis nema gotovo nikakve nuspojave i svrstan je u kategoriju niskog rizika. Najčešće nuspojave mogu biti euforične promjene raspoloženja.
Do sada je najveća mana kanabisa bila ilegalnost koja je stvarala dodatan stres i trošak za oboljele te ih izlagala problemima sa zakonom.

Izvor: alternativa-za-vas

 

Povezane vijesti